Зеленський закликав журналістів мовчати про корупцію до перемоги

08:45, 16.10.2023
Зеленський закликав журналістів мовчати про корупцію до перемоги

Зеленський хоче, щоб журналісти-розслідувачі не повідомляли про корупцію у владі. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський неофіційно закликав відомі медіа утриматися від розголошення теми корупції в Україні до перемоги у війні.

 

Щоправда глава держави не запропонував журналістам механізм реагування влади на ганебні факти корупції та покарання винних за фактами, відомими розслідувачам до їхнього оприлюднення.

 

Як інформує Україна молода, про такий підхід керівництва держави до теми корупції (а під час війни йдеться фактично про мародерство) повідомила головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова під час конференції National Media Talk 2023 в Києві.

 

За її словами, сталося це після оприлюднення журналістського розслідування про завищені ціни на продукти для Міністерства оборони, яке включало приклад яєць за 17 гривень за штуку.

 

На запитання модератора про вплив української влади на свободу слова під час протистояння російській агресії, Мостова назвала цей випадок “маленькою історією, де в краплі води відбивається світ”.

 

Вона розповіла, що про зустріч Зеленського з журналістами в офрекордс розповіли її колеги, оскільки саму її не запросили. Президент закликав пресу не писати про корупцію.

 

Пані Мостова зазначила, що у випадку з корупцією вони б готові були прийняти такі умови, якщо б президент балансовано висловив свою позицію та надав можливість виправити ситуацію. Проте Зеленський сказав “мовчіть до перемоги”, не запропонувавши діалогу або співпраці.

 

«І ви знаєте що? В плані корупції ми би прийняли ці умови, якби президент збалансовано продовжив і сказав: «Я не хочу, щоб це явище роз'їдало наші тили, відбиваючись на спроможності нашого фронту. І тому, ось людина — Андрій Борисович (Єрмак – Ред.), інші люди, хто хочете. Ось його телефон живий. Якщо у вас є аргументовані треки, факти, прийдіть, будь ласка, надайте цій людині, вона відразу візьме від вас слухавку. І дайте нам тиждень на реагування. Якщо за тиждень реагування не буде, друкуйте, показуйте, пишіть. Але дайте нам шанс виправитись», — сказала журналістка.

 

Натомість цієї пропозиції від Зеленського не було, констатувала вона.

 

«Він сказав: мовчіть до перемоги. Якщо будемо мовчати, ніякої перемоги не буде», — акцентувала головна редакторка ZN.UA.

 

Як повідомляла "УМ", за даними журналістських розслідувань, під час війни нардепи накупили собі авто преміум класу на мільйони доларів