Вибори у Польщі: Туск готовий формувати новий уряд

01:50, 16.10.2023
Вибори у Польщі: Туск готовий формувати новий уряд

Дональд Туск під час голосування. (facebook.com/donaldtusk)

Лідер польської опозиції, колишній прем’єр-міністр і голова блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск заявив, що опозиційні групи мають достатньо голосів, щоб скинути правлячу партію "Право і справедливість" (ПіС) та сформувати новий уряд.

 

Як інформує Україна молода, так заяву Туск зробив після оголошення даних екзит-полу парламентських виборів у Польщі, передає Радіо Свобода в ніч на понеділок.

 

Зокрема, очікується, що партії "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Ліві" отримають 248 місць у нижній палаті парламенту порівняно з 212 місцями у провладної партії "Право і справедливість" та її союзників з "Конфедерації".

 

Як відомо, партію "Право і справедливість" (ПіС) звинувачують у згортанні демократії в Польщі упродовж двох термінів її правління, що призвело до напруженості у відносинах з ЄС.

 

За результатами парламентських виборів в Польщі мають обрати 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата).

 

Державна виборча комісія Польщі планує оприлюднити остаточні результати виборів у вівторок, 17 жовтня, в першій половині дня.

 

За уточненими даними, явка на виборах могла скласти 72,9%, що є найвищим результатом в історії проведення парламентських виборів в демократичній Польщі.

 

Оприлюднене опитування IPSOS на виході з виборчих дільниць, проведене на парламентських виборах у Польщі, свідчать, що перемогла партія "Право і справедливість" - 36,8%. Однак три інші партії можуть утворити коаліцію.

 

Адже основний очікуваний партнер ПіС – політична сила "Конфедерація", відома своїми антиукраїнськими гаслами, суттєво втратила підтримку виборців у останні тижні – екзитпол прогнозує їй 6,2% голосів та п’яте місце.

 

Це означає, що, у разі підтвердження даних під час підрахунку голосів, опозиція здобуває впевнену більшість.

 

Так, на другій сходинці за даними екзитполу – Громадянства коаліція – блок правоцентристських партій навколо Громадянської платформи Дональда Туска. Їй опитування прогнозує 31,6% – значно більше, ніж прогнозували опитування до виборів.

 

Третє місце – у партії "Третій шлях", яка може отримати 13,0%. Четвертим іде об’єднання лівих сил "Лівиця" із 8,6%.

 

Три згадані партії ще під час кампанії розглядали один одного як союзників для формування коаліції, що зможе змінити владу у парламенті. Опитування прогнозує їй близько 250 мандатів у Сеймі (для більшості достатньо мати 231 голос).

 

Цікаво, що наразі чинний прем’єр-міністр Матеуш Моравецький висловив готовність сформувати новий уряд Польщі за підсумками парламентських виборів.

 

"Традиційно президент доручає формування уряду партії, яка показала найвищий результат. Ми створимо стабільний уряд, який зможе провести Польщу через різні негаразди", - гонорово заявив Моравецький попри результати екзитполів.

 

Як повідомляла «УМ», 15 жовтня, у Польщі стартували парламентські вибори.