Зеленський міркує чи ветувати скандальний закон про електронне декларування

19:29, 06.09.2023
Зеленський міркує чи ветувати скандальний закон про електронне декларування

Володимир Зеленський під час виступу перед генералітетом. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський ще не визначився чи скористається правом вето щодо скандального закону про електронне декларування із закритим реєстром, ухваленого Верховною Радою.

 

За його словами, остаточне рішення він ухвалить після консультацій із віцепрем'єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час спілкування з журналістами, передає "Інтерфакс-Україна" в середу.

 

"Я попросив віцепрем'єрку Стефанішину провести консультації. Після них я прийму рішення. Їх два", - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання, чи підпише він закон, чи накладе вето.

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9587-д "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо вдосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" у другому читанні та в цілому 5 вересня.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що має намір звернутися до президента України Володимира Зеленського з проханням накласти вето на ухвалений Верховною Радою законопроєкт 9587-д про декларування державних службовців.

 

Там зазначили, що ухвалений парламентом законопроєкт залишає декларації закритими щонайменше на рік. Крім того, в ухваленому законопроєкті підтримано норму, згідно з якою особа, яка подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 млн грн, у разі сплати штрафу не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

 

Громадськість вимагає від президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт №9534 у такому вигляді, хоча поновлення декларування – це одна з ключових вимог міжнародних партнерів.