Україна залишається морською державою і топить російські кораблі - депутат Костенко

06:27, 02.09.2023
Україна залишається морською державою і топить російські кораблі - депутат Костенко

Головне завдання української флотилії — вийти на береги Азовського моря і контролювати порти (Фото з відкритих джерел)

Україна зуміла зберегти свій морський статус  і досягла успіху в війні шляхом атак на російські кораблі.

 

Як інформує Україна молода, про це в ефірі телеканала »Прямий» заявив народний депутат від "Голосу" член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

 

Він нагадав, що українські військові навіть без великого флоту потопили російський флагман, пошкодили кілька кораблів, включно з танкером, а також атакували збудований росіянами міст у Крим.

 

«Завдяки нашим силам оборони ми залишилися морською державою. І це одна із найстратегічніших перемог узагалі в цій війні. Наші кораблі можуть ходити, ми можемо займатися економікою, у тому числі для того, щоб будувати свої ракети»,  – підкреслив політик.

 

Народний депутат наголосив, що для посилення морського фронту Україні потрібна своя система висвітлення надводної і підводної ситуації, яка б могла засікати російські кораблі. Для ураження потрібні морські дрони й ракети "Нептун", які вже продемонстрували свою ефективність. Посиленню позицій України в Чорному морі сприяв би вихід на береги Азовського моря, додав Костенко.

 

«Це питання не тільки військове, це питання й економічне. Якби ми вийшли на береги Азовського моря, то ми змогли б контролювати не тільки Азовське море й порти на Азовському морі, а також і порти на Чорному морі, російські порти за допомогою тієї зброї, яка в нас є. І це була би зброя стримування для росіян: якби вони знали, що ми можемо вражати їхні порти, вони б не вражали наші»,– підкреслив нардеп.

 

16 серпня з порту Одеса вийшло перше після розірвання "зернової угоди" судно – контейнеровоз Joseph Schulte, який стояв в Одесі з 23 лютого 2022 року. Судно пройшло новим українським гуманітарним коридором.

 

18 серпня контейнеровоз прибув у пункт призначення — Стамбул. 

 

 27 серпня коридором пройшов балкер Primus, повідомив віцепрем'єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

 

1 вересня в уряді України повідомили, що тимчасовим коридором із чорноморських морських портів вийшло ще два судна – балкери Anna-Theresa (ходить під прапором Ліберії) та Ocean Courtesy (Маршалові Острови), які було заблоковано з початку війни. Вони вийшли з порту Південний і рухаються в напрямку Босфору. На борту – 56 тис. тонн чавуну й 172 тис. тонн залізорудного концентрату.

 

Як повідомляла УМ, після того як Російська Федерація відмовилася від участі у "зерновій угоді" та висловила загрози відносно можливого використання торговельних суден як військової загрози, з акваторії Одеського порту вийшло друге вантажне судно. Ця ситуація призвела до встановлення тимчасового коридору для безпечного вивезення товарів з порту, забезпечуючи тим самим продовження торговельних операцій в регіоні.