Зеленський пропонує прирівняти корупцію до держзради: НАБУ підмінить СБУ

00:55, 28.08.2023
Зеленський пропонує прирівняти корупцію до держзради: НАБУ підмінить СБУ

Зеленський обіцяє карати усіх корупціонерів-зрадників. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський внесе до Верховної Ради законопроєкт, зідно з яким корупцію у воєнний час буде прирівняно до державної зради.

 

Відповідний законопроєкт з Банкової направлять вже найближчого тижня.

 

Як інформує Україна молода, про це лава держави сказав в інтерв’ю Наталі Мосейчук в ефірі телемарафону.

 

«Якщо є якісь докази – нещадно карати, саджати. Вирок повинен бути суд, вироком не може бути вулиця. Інакше ми не будемо ні в ЄС, ні в НАТО, ніякої перемоги України не буде. Перемога одна, пріоритет перемоги – наша земля, але другою частиною буде перемога внутрішня над корупцією…

 

Що стосується прирівняння корупції до держзради на військовий час, я думаю, що це буде дуже серйозний інструмент, щоб навіть не думали. Але це не розстріл, це не сталінізм. Це якщо є докази, людина повинна бути за гратами», – наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

За його словами, корупція потребує фундаментальних рішень з боку керівництва держави.

 

«Наприклад, корупція. Я поставив завдання законодавству. Законодавцю України буде запропоновано мої пропозиції щодо прирівнювання корупції до державної зради у воєнний час. Але ж я розумію, що така зброя не може діяти постійно в суспільстві. Але на воєнний час, я думаю, це допоможе», – сказав президент.

 

Зеленський не знає чи підтримують нардепи його ініціативу. І додає, що «дуже важливо не перекручувати гайки і не дивитись кожного разу на той чи інший гострий кричущий випадок».

 

Мовляв, «далі гра на боці парламенту вже». І додав: «Якщо ти хочеш побороти місцеву бруківку, то я не можу боротися з бруківкою кожного міста».

 

На питання, чи готовий він почати боротьбу з корупцією зі своєї команди, президент сказав: "У мене немає своїх чи не своїх. Є чесна людина або нечесна. Якщо є докази, що людина нечесна, я звільняю таких людей. Я не бачу в цьому сьогодні в мене питання. В мене таких внутрішніх питань нема. Я зосереджений на інших речах. Тому я заспокоєний. Для мене найголовніше – обрати системне рішення. Тоді мені легше впроваджувати ті чи інші політики. Я для себе це вирішив".

 

Зауважимо, що згідно з даними законопроєктом Зеленського, влада планує дозволити СБУ, а не тільки НАБУ розслідувати корупційні справи на суму більше ніж 24 мільйони гривень.

 

Як інформує ZN.UA з посиланням на джерела в Офісі президента та НАБУ, спочатку планувалося "внести зміни до законодавства, згідно з яким усі корупційні кейси, які розслідуються у сфері національної безпеки та перевищують 24 мільйони гривень, мають розслідуватися Службою безпеки України", а НАБУ пропонувалося залишити корупцію дрібніше за 24 мільйони.

 

Проте після реакції західних партнерів, які дали зрозуміти, що вбачають у намірах "замах на незалежність антикорупційної системи" - в Офісі президента ідею змінили.

 

Наразі, як стверджує джерело, йдеться не про те, щоб відібрати у НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про надання й СБУ права на їх проведення.

 

"Під керівництвом профільного заступника ОПУ напрацьовано законодавчі зміни. Йдеться про ініціювання внесення змін до КПК з метою забезпечити право на підслідність СБУ у випадках корупційних схем понад 24 мільйони гривень", - поділилося джерело.

 

Один із журналістів-розслідувачів у коментарі ZN.UA зазначив, що фахівцям в антикорупційному секторі зрозумілі можливі реальні цілі такого нововведення.

 

"Контроль за розслідуванням великої корупції у владі отримає абсолютно керована СБУ, а не все ще неконтрольоване Банковою НАБУ", - сказав журналіст.

 

У свою чергу, високопоставлене джерело в НАБУ вважає, що "це погана ідея".

 

"Будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід – це не покарання, всі чомусь це плутають. Плюс 90% результатів у боротьбі з корупцією становлять саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не на розслідування існуючих фактів. Якщо ухвалять – буде біда", - додало джерело.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто дасть оцінку контрактам Резнікова?