У Європарламенті закликали Гаагу видати ордер на арешт Лукашенка

14:07, 18.07.2023
У Європарламенті закликали Гаагу видати ордер на арешт Лукашенка

Європарламент звернувся до Гааги щодо Лукашенка. (europarl.europa.eu)

Низка депутатів Європейського парламенту офіційно закликають Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видати ордер на арешт самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у доповіді про відносини ЄС з Білоруссю, ухваленій комітетом у закордонних справах Європарламенту у вівторок.

 

Зокрема,  депутати заявили, що Білорусь несе відповідальність за підтримку росії у війні в Україні, в злочинах російської армії на українській території, в тому числі через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

 

Доповідь закликає інституції ЄС та держави-члени вжити всіх необхідних заходів на міжнародному рівні, щоб уможливити кримінальне переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноцид.

 

Зазначається, що оскільки Міжнародний кримінальний суд вже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, то суду слід розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт Лукашенка.

 

Депутати вважають, що Рада ЄС також повинна розширити список санкції на білоруських та російських осіб, щоб обмеження поширювались на тих, хто причетний до примусової депортації українських дітей.

 

Як повідомляла «УМ», Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України почав працювати у Гаазі в липні.