Рада подовжила на рік перехідний період на українську мову для шкіл з мовами ЄС

08:46, 11.06.2023
Рада подовжила на рік перехідний період на українську мову для шкіл з мовами ЄС

Рада ухвадида рішеня, за яким нацменшини можуть не поспішати вчити українську мову. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9332 щодо продовження переходу на українську мову шкіл, в яких викладання ведеться однією з мов країн Євросоюзу.

 

Термін подовження переходу -  до 1 вересня 2024 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

 

За прийняття законопроєкту в цілому проголосувало 262 народних депутата.

 

«Парламент схвалив №9332 щодо продовження переходу на українську мову шкіл (які викладають на мові однієї з країн з ЄС) на один рік, тобто до 1 вересня 2024-го», - написав нардеп.

 

Як зазначається на сайті парламенту, законопроєкт вносить зміни до прикінцевих і перехідних положень закону "Про освіту".

 

Тепер у ньому йдеться, що "особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, до 1 вересня 2024 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою".

 

Раніше закон "Про освіту" визначав такий перехідний термін до 1 вересня 2023 року.

 

Зауважимо, що це рішення Ради є певною поступкою Угорщині. Адже у березні в офісі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дали зрозуміти, що не погодяться на майбутній вступ України до ЄС без нових поступок щодо закону про освіту, який останніми роками став головною причиною проблем у двосторонніх відносинах.

 

Як повідомляла "УМ", офіційний Київ не заперечує проти реалізації Будапештом програм підтримки національної меншини угорців на Закарпатті. Втім, Україна вимагає від Угорщини дотримання вимог чинного законодавства і повної прозорості щодо походження грантових коштів, процедур їх отримання та цілей використання.