Угорщина триматиметься подалі від війни та торгуватиме з рф – Орбан

13:51, 19.02.2023
Угорщина триматиметься подалі від війни та торгуватиме з рф – Орбан

Віктор Орбан під час щорічного звернення про внутрішню та зовнішню політику Угорщини. (facebook.com/orbanviktor)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову зробив скандальну заяву про «не нашу» війну росії з Україною, розкритикував західну підтримку Києва зброєю та запевнив, що Будапешт продовжить торгувати з Москвою.

 

Як інформує Україна молода, про все це угорський прем’єр заявив у щорічному зверненні про внутрішню та зовнішню політику, яке оприлюднено на офіційному сайті Орбана та в його соцмережах.

 

При цьому, половина промови глави уряду була присвячена не Угорщині, а війні в Україні.

 

Зокрема, одіозний лідер знову заявив, що Європа стала непрямим учасником війни росії проти України. І розкритикував ЄС за підтримку України та санкції проти росії, а також заявив, що в НАТО нібито скоро будуть обговорювати можливість введення в Україну "так званих миротворчих військ".

 

"Європа прямує до війни, балансує на тонкій межі й фактично вже перебуває у стані непрямої війни з росією", - сказав угорський прем'єр.

 

 

На його думку, 2023 рік буде "найнебезпечнішим з часів падіння комунізму" через загрозу війни та інфляції, тому Угорщина повинна "триматися подалі від російсько-української війни".

 

При цьому Орбан впевнений, що в Україні йде війна "не армії добра і зла, а війська двох слов'янських країн, які ведуть війну, обмежену в часі і поки що просторі".

 

Мало цього, він вважає, що війна в Україні розпочалася через те, що Захід її допустив. Як приклад він навів російсько-грузинську війну 2008 року, яка була, за його словами, "локалізована" після окупації 20% території Грузії, та події 2014 року, коли Франція та Німеччина "зробили вибір на користь переговорів, а не війни".

 

"Це їхня війна, а не наша", – сказав угорський прем’єр, додавши, що Угорщина визнає право України на самооборону, але було б неправильно ставити інтереси України вище інтересів Угорщини.

 

Окремо прем’єр-міністр Угорщини все ж визнав, що, незважаючи на розбіжності в поглядах, розуміє позицію "наших польських і балтійських друзів" щодо війни в Україні. "Але інші?" – запитав він.

 

Крім того, Орбан підкреслив, що гуманітарна допомога Україні не означає розриву зв’язків Будапешту з Москвою: «Ми будемо підтримувати наші економічні відносини з Росією, і ми радимо всьому західному світу робити те ж саме, тому що без відносин не буде ні припинення вогню, ні мирних переговорів».

 

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський вважає, що Україна отримала важливі сигнали щодо постачання далекобійних ракет та іншої зброї під час Мюнхенської конференції з безпеки, яка проходить у Німеччині.

 

Тоді як голова європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що Україна має деякий дефіцит боєприпасів. На його думку, міжнародним партнерам слід усунути цей дефіцит протягом тижнів.