Київ вважає некоректною вимогу Євросоюзу щодо двох закордонних паспортів

09:02, 06.08.2021
Київ вважає некоректною вимогу Євросоюзу щодо двох закордонних паспортів

В багатьох країнах ЄС передбачена можливість отримання двох закордонних паспортів одночасно. (Фото з сайту Pixabay)

Офіційний Київ відреагував на наполегливу рекомендацію Євросоюзу скасувати для українців можливість мати два чинні паспорти для виїзду за кордон одночасно.

 

Такі докори Брюсселю українська влада вважає необгрунтованими, як і заклик до скасування видачі "додаткових" паспортів.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова Державної міграційної служби  Максим Соколюк у коментарі «Європейській правді».

 

Зазначається, що для українського уряду рекомендація Брюсселя скасувати практику видачі двох паспортів і анулювати чинність вже виданих документів була несподіваною.

 

За слвоами пана Соколюка, раніше Брюссель навіть не натякав, що бачить тут проблему.

 

"Точніше, роки три тому Словаччина та Угорщина справді піднімали цю тему – мовляв, як нам відрізняти українців, які мають два паспорти. Але ми дали чітке пояснення, яке ЄС задовольнило. І я був дуже здивований побачити те саме "звинувачення" у звіті Єврокомісії, хоча перед тим не було спроб отримати наші коментарі щодо  цих претензій", - розповів голова Державної міграційної служби.

 

Нині ж, ініціатором абсурдної вимоги на адресу Києва стала Польща.

 

"Польща повідомила (Єврокомісію), що українська влада видавала одночасно два або три біометричних паспорти деяким своїм громадянам, що на практиці може призвести до того, що відповідні громадяни України перебуватимуть (на території ЄС) понад 90 днів протягом 180-денного періоду" – йдеться у робочому документі Єврокомісії.

 

В ДМС на це відповідають, що Євросоюз має всі можливості карати таких порушників.

 

"Для прикордонника ЄС немає проблеми рахувати 90-денний період, якщо він має дані про в’їзди та виїзди громадянина України за різними паспортами. Ми, ще коли розробляли паспорти, передбачили це: в українському паспорті є номер запису в держреєстрі, закріплений за людиною. І навіть якщо людина змінить своє ім’я та прізвище, зробить новий паспорт тощо – цей номер лишиться незмінним", - пояснює пан Соколюк.

 

Відомо, що в багатьох країнах ЄС передбачена можливість отримання двох закордонних паспортів одночасно. Це дає можливість подорожувати або їздити у відрядження за одним паспортом, коли інший – подано до консульства певної країни для отримання візи.

 

Як повідомляла «УМ», в останньому звіті щодо механізму призупинення безвізових режимів в ЄС закликали Україну скасувати для українців можливість мати два чинні паспорти для виїзду за кордон одночасно.