Віктор Медведчук літає в Росію разом із українським депутатом

15:07, 23.11.2018
Віктор Медведчук літає в Росію разом із українським депутатом

Володимир Путін відкрито підтримував політпроект Віктора Медведчука "Український вибір"

У Кремлі підтверили, що Віктор Медведчук бачиться із Володимиром Путіним, але нібито через діяльність Тристоронньої контактної групи в Мінську, а журналісти довідалися, що він літає до Росії до кума не сам, а разом із українським депутатом.

Як повідомляє УНІАН, Дмитро Пєсков, прес-секретар Володимира Путіна, підтвердив, що Віктор Медведчук бачиться із Володимиром Путіним.

"Я не знаю, наскільки часто, але такі зустрічі відбуваються. Контакти Путіна з Медвечуком справді мають місце. Мені не відомо детально про порядок денний цих зустрічей, але я знаю, що в даному разі Медвечук виконує функції як керівник групи з гуманітарних питань (Тристоронньої контактної групи)", - сказав Дмитро Пєсков.

За його словами, "завдяки зусиллям Медведчука" проводилися обміни полоненими, і він "докладає дуже багато зусиль, щоб дійти до формули обміну полоненими "всіх на всіх".

Водночас журналісти-розслідувачі програми "Схеми: корупція в деталях" для "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший" повідомляють, що Віктор Медведчук бере у польоти до Росії непричетних до переговорів про звільнення політв’язнів осіб.

За даними "Схем", Віктор Медведчук літав до Росії 21 раз лише цього року, зловживаючи ексклюзивним правом на польоти при закритому авіасполученні. Він його отримав нібито для пришвидшення проведення переговорів зі звільнення українців. Нагадаємо, у 2018 році жодного бранця не було звільнено.

Аналіз списків пасажирів приватного літака Віктора Медведчука показав, що частіше за всіх спільно з ним напряму до Росії літає його давній політичний соратник, народний депутат від "Опозиційного блоку" Тарас Козак, який не має стосунку до процесу переговорів щодо звільнення бранців Кремля.

У 2018 році Тарас Козак 8 разів літав разом із Медведчуком до Російської Федерації, з яких 7 разів до Москви і один – до Анапи.

Також, відповідно до даних джерел журналістів, протягом 2018 року Віктор Медведчук з дружиною Оксаною Марченко та Наталією Лавренюк летіли одним літаком напряму з Києва до Анапи. Наталія Лавренюк пов’язана із російським нафтовим бізнесом, записаним на Оксану Марченко.

Вперше "Схеми" розповіли про зловживання Віктором Медведчуком правом прямих перельотів до Росії у 2016 році. Тоді вони зафіксували спільний переліт Медведчука, Козака та ізраїльського бізнесмена Нісана Моїсеєва. Усі троє поверталися напряму з Москви одним літаком. Компанії Моїсеєва, як виявило розслідування журналістів, отримали практично монопольне право і можливість завозити в Україну спершу російський скраплений газ, а згодом і російське дизельне пальне.

Віктор Медведчук коментувати польоти в Росію відмовився.

Нагадаємо, в ефірі російського каналу Віктор Медведчук заявив, що не вважає Росію агресором щодо України.