Син голови СБУ Олег Грицак уникнув відповідальності за переслідування активістів Євромайдану

12:37, 23.10.2018
Син голови СБУ Олег Грицак уникнув відповідальності за переслідування активістів Євромайдану

Олег Грицак (у центрі) не дав коментарів, як він уникнув відповідальності за переслідування майданівців (скріншот відео)

Син голови Служби безпеки України Олег Грицак уник відповідальності за переслідування активістів Євромайдану, коли в судах він вимагав арешту для трьох учасників акцій протесту проти свавілля режиму Януковича.

Про це повідомляє Данило Мокрик у програмі "Наші Гроші з Денисом Бігусом".

При цьому наголошується, що, на відміну від своєї екс-начальниці, Олег Грицак не був люстрованим та не отримав підозру у злочині.

"У розпорядженні редакції Bihus.Info є одразу три ухвали Оболонського районного суду міста Києва, в яких прокурор Олег Грицак виступає в суді проти активістів Революції. 22 січня 2014 року він разом із колегою-прокурором просив арештувати на 2 місяці студентів Університету ім. Карпенка-Карого Вадима Ковальова і Данила Окулова. 24 січня син нинішнього глави СБУ підтримував таке саме клопотання проти активіста з Тернопільщини Сергія Сімонова", - зазначається у розслідуванні.

В усіх трьох випадках, про які відомо BIHUS.Info, суд відмовляв Олегу Грицаку і його колегам у задоволенні клопотання, і натомість відпускав затриманих активістів під домашній арешт. В цьому Віталій Титич, адвокат родин Небесної Сотні, також бачить ознаку порушень з боку прокуратури.

“Це означає, що ті порушення були настільки грубі, що прокурори так “зашкварилися” тим, що вони принесли, що навіть в тій ситуації, коли був доволі серйозний тиск на суддів, вони не знаходили можливості задовольнити це”, - пояснив він.

Якщо ж говорити про досвід, то хоч Олегу Грицаку у січні 2014 було лише 24 роки, він мав уже чималий стаж роботи. Спершу він 3 роки пропрацював юристом ТОВ “Ольвія-1”, а потім - 2 роки в органах прокуратури.

Під час та після Революції Олег Грицак ще певний час пропрацював під керівництвом Ілони Клюге - у військовій прокуратурі Центрального регіону. Згодом Ілона Клюге потрапила під дію Закону “Про очищення влади” - тобто під люстрацію.

Натомість Олега Грицака люстрація не торкнулася. Хоча Закон прямо передбачає, що під його дію підпадає у тому числі “працівник органу прокуратури, який… підтримував клопотання про застосування запобіжних заходів, підтримував державне обвинувачення в суді” щодо активістів.

Навпаки, через 4 місяці після того, як Ілоні Клюге офіційно оголосили про підозру, Олега Грицака призначили заступником прокурора Полтавської області. У Полтаві журналісти Bihus.Info намагалися отримати від Олег Грицака відповідь бодай на одне запитання: чи сьогодні він вважає законними притягнення активістів і студентів до відповідальності. Однак син глави СБУ відмовився на нього відповідати:

“Якщо у вас є будь-які запитання, будь ласка, звертайтеся з офіційним запитом у прес-службу, ми вам дамо на все відповідь”, - сказав прокурор.

Журналісти відправили запит на електронну пошту відомства, але відповіді не отримали.

Нагадаємо, сина міністра МВС Олександра Авакова намагалися притягнути до відповідальності у справі про закупівлю неякісних рюкзаків для Національної гвардії, але справа розвалилася.