Зустріч Варфоломія та Кіріла на Фанарі: говорили про «держпереворот» на Майдані та «підкуп Константинополя»

13:57, 28.09.2018
Зустріч Варфоломія та Кіріла на Фанарі: говорили про «держпереворот» на Майдані та «підкуп Константинополя»

Вселенський патріарх Варфоломій та патріарх Кіріл під час зустрічі на Фанарі (фото: patriarchia.ru)

Вселенська патріархія оприлюднила деякі деталі переговорів під час зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія із патріархом РПЦ Кірілом, із яких випливає, що Кіріл заявив про "державний переворот" в Україні під час Євромайдану, а його поплічник Іларіон натякнув, що Петро Порошенко підкупив Варфоломія, щоб той надав Томос про автокефалію.

Про це пише грецький сайт Ортодоксія.

Виявилося, що майже 3 години зустрічі було присвячено питанню надання Томосу Україні.

Вселенський Патріархат вважає, що Україна не входить в юрисдикцію Москви, тобто РПЦ не має канонічного права на територію нашої країни.

При цьому патріарх Кіріл наголосив, що не відділяє територію Росії від України в канонічному аспекті та додав, що хоче зберегти єдність "Руської православної церкви".

Натомість Вселенський патріарх нагадав, що перший московський патріарх з’явився без згоди Константинополя.

Коли патріарх Кіріл висловив рішучу незгоду із від’єднанням України від його впливу, Варфоломій відповів, що про Томос просив не лише президент Петро Порошенко, а і депутати, тобто представники громадян України.

Водночас у повідомленні наголошується, що Вселенського патріарха образили закиди митрополита Іларіона Алфеєва, який керує своєрідним "міністерством закордонних справ РПЦ", який звинуватив Варфоломія у тому, що його підкупив Петро Порошенко.

Вселенський патріарх попередив представника російської делегації, що у разі, якщо він не доведе свої звинувачення, на нього чекає "церковне прокляття".

Між іншим Варфоломій звернув увагу Кіріла на те, що очільник РПЦ не може відвідувати територію України.

"Чи це не є важливим доказом того, що ви небажані в Україні?", - запитав Варфоломій Кіріла.

На зустрічі вчергове наголошувалося, що Україна була і залишається канонічною територією Вселенської патріархії.

Нагадаємо, після перемовин на Фанарі делегація РПЦ відмовилася від спільної трапези із Вселенським патріархом та спішно відбула в Росію, а в коментарях намагалася зробити вигляд, що питання надання Томосу Україні не обговорювалося.