Закон про Антикорупційний суд: у тексті з’явилася правка, яку не обговорювали депутати

11:50, 13.06.2018
Закон про Антикорупційний суд: у тексті з’явилася правка, яку не обговорювали депутати

Петро Порошенко вітає голосування за Антикорупційний суд (фото: Адміністрація Президента)

Спеціалісти Центру протидії корупції знайшли в опублікованому тексті закону про антикорупційний суд правку, яка ніби взялася нізвідки - її не розглядали в профільному комітеті та не обговорювали у залі Верховної Ради.

Про це повідомляє ЦПК.

Правка стосуються розгляду справ проти ТОП-чиновників, які вже потрапили до судів. Вона дає можливість уникнути розгляду існуючих справ у новому Антикорупційному суді.

«Ця норма з’явилася у тексті правок до закону, розданому в комітеті за годину до голосування, а сьогодні — у вже оприлюдненому законі. Цієї норми також не було у запропонованій комітетом редакції порівняльної таблиці до другого читання, опублікованій на сайті Верховної Ради» — наголошують у ЦПК.

В опублікованому тексті закону правка виглядає так:



Під час розгляду у залі Верховної Ради вона мала інший формат:


Згідно з цією нормою справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції, завершуватимуть так само в загальних судах. Отже, апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду.

У ЦПК зазначили, що згідно з попередніми домовленостями з міжнародними партнерами, апеляція справ, які зараз знаходяться на розгляді в загальних судах, мала б відбутися в апеляційній палаті Антикорупційного суду.

«Ця норма — це амністія для всіх ТОП-корупціонерів, чиї справи вже в судах. Це зміна попередніх домовленостей і тексту самого законопроекту прямо перед голосуванням. У погоджувальній таблиці, викладеній на сайті Верховної Ради, цієї правки не було, і апеляція мала бути в Антикорупційному суді. Тепер же справи Мартиненко, Насірова та інших одіозних ТОП-посадовців так і залишаться в звичайних судах та, як ми розуміємо, будуть «злиті»», — заявив голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Крім того, за інформацією антикорупціонерів, така норма означає, що найближчі вироки проти топ-корупціонерів країни можуть з’явитися не раніше, ніж через 2-3 роки, оскільки «щонайменше півроку займе створення Антикорупційного суду, ще 1,5-2 роки в двох інстанціях розглядатимуться самі справи, які тільки туди потраплять».

«Необхідно терміново виправити цю помилку, проголосувавши за відповідні зміни до закону. Ухвалена норма відкладає винесення остаточних рішень по справах НАБУ ще на кілька років. Ця норма означає, що саме тому Президент України має невідкладно подати зміни до закону та виправити цю помилку», — зазначив голова правозахисної організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, за закон про Антикорупційний суд проголосували 315 депутатів.

Петро Порошенко підписав закон у першу річницю безвізу України із ЄС.