У Верховній Раді провалили голосування за скасування е-декларацій для антикорупціонерів

14:55, 03.04.2018
У Верховній Раді провалили голосування за скасування е-декларацій для антикорупціонерів

Депутати не підтримали скасування е-декларацій для громадських активістів та не відтермінували терміни їх подання (Петро Порошенко / Twitter)

Депутати не змогли набрати достатньої кількості голосів ні для прийняття законопроектів №№ 6271 і 6674 про скасування е-декларування для активістів-антикорпційників, ні для повернення на розгляд комітету, ні для відправки документів на доопрацювання авторам.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій неодноразово ставив на голосування кожну із пропозицій, однак "за" голосували від 150 до 225 депутатів.

Під час голосування за повернення на доопрацювання авторам законопроектів, щоб вони не відправилися "у смітник", тобто не проходили заново всю процедуру, голоси "за" віддали 255 депутатів, однак при повторних голосуваннях такої кількості вже не набралося, тому Андрій Парубій перейшов до наступних питань порядку денного.

Депутати також не підтримали пропозицію про відтермінування подачі е-декларацій для активістів.
 


 

Законопроект № 6271 подала група депутатів начолі із головою фракції "Батьківщина" Юлією Тимошенко. У цьому проекті пропонувалося повнісю скасувати обов'язок громадських активістів, що протидіють корупції в Україні, декларувати майно.

Законопроект № 6674 авторства Президента Петра Порошенка. Він теж передбачав скасування обов’язкового електронного декларування для активістів-антикорупційників, однак зобов’язував їх звітувати про фінанси ГО. Норму про фінансову звітність вимагала виключити із документу Венеційська комісія.

Нагадаємо, слухання в комітеті з питань запобігання та протидії корупції 2 березня були зірвані - не було кворуму, на засідання зібралася лише третина депутатів. Тому комітет зібрався зранку 3 березня, а після цього законопроекти внесли до порядку денного Верховної Ради.

Під час розгаляду законопроектів у сесійній залі, а також обговорення у ЗМІ та соцмережах, депутати різних фракцій неодноразово наголошували, що скасування е-декларацій для активістів - вимоги міжнародних партнерів із ЄС, а також посилалися на висновки Венеційської комісії, яка рекомендувала відмінити поправки до законодовства про декларування для активістів громадських організацій та іноземців, що входять до наглядових рад державних установ та підприємств.