Холодницький і Ситник не перериватимуть візит до США через забаганки Луценка

17:23, 06.12.2017
Холодницький і Ситник не перериватимуть візит до США через забаганки Луценка

Назар Холодницький і Артем Ситник під час Глобального форуму з повернення активів у Вашингтоні.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький і директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник не мають наміру на прохання генпрокурора Юрія Луценка переривати свій візит до Вашингтона.

 

Про це вони заявили журналістам Радіо Свобода у середу.

 

Артем Ситник і Назар Холодницький перебувають у Вашингтоні на запрошення організаторів Глобального форуму з повернення активів та для участі у додаткових зустрічах з високопосадовцями США.

 

Зокрема, Ситник розповів, що має низку запланованих зустрічей з високопосадовцями США на 6–7 грудня.

 

"В мене на середу та четвер заздалегідь заплановані дуже важливі зустрічі з керівництвом низки правоохоронних та державних органів США. Серед них – керівництво ФБР, Державного департаменту, матиму зустріч з керівником Світового банку. Тому виконувати спонтанні забаганки генпрокурора наміру не маю, але, звісно, буду дивитись по ситуації і при необхідності буду робити все, щоб скоріше повернутись в Україну", – сказав директор НАБУ.

 

Водночас Назар Холодницький повідомив, що перебуватиме у США до 12 грудня.

 

"Відрядження заплановано до 12 грудня, бо на ці дати організована низка зустрічей. Я не можу просто взяти і повідомити колегам з ФБР, Державного департаменту, сенаторам та конгресменам, що зустрічі переносяться або скасовуються, оскільки у них також є графік. Ці зустрічі готувались місяцями, їхнє скасування було б шкідливим для корупційних органів України та держави в цілому", – сказав Холодницький.

 

Напередодні, з трибуни парламенту генпрокурор Юрій Луценко попросив Верховну Раду відкликати з США керівництво НАБУ і САП для звіту у парламенті. І навіть закликав спікера Андрія Парубія відправити з цього приводу телеграму до Вашингтона.

 

Водночас, вже у середу, виступаючи з трибуни Ради, Генпрокурор Юрій Луценко звинуватив директора НАБУ Артема Ситника у тому, що він розгорнув проти нього у США "кампанію по дискредитації" та звинувачує його в тому, що він ніби "жбурнув камінь" чи то у бік, чи то в обличчя ФБР. 

 

"На мою думку це має ознаки наступного: молодий керівник молодого підрозділу не впорався зі своїми обов'язками і тепер кличе на допомогу старших помічників", –  додав Генпрокурор.

 

І вкотре наголосив, що співпраці, як такої, між правоохоронними органами США та України не було, а була лише правова допомога. Луценко зазначив, що симпатизує заступнику Ситника Гізо Углаві та "агенту Катерині", але це не звільняє її та інших порушників закону від відповідальності.

 

За його словами, НАБУ знімала інформацію з телефонів сотні громадян – нардепів, суддів, чиновників – без дозволу суду, що є незаконним. 

 

"Суд дозволив зняти інформацію з 17 абонентів, а зняло зі 114. Хто ці люди? Це охорона президента воюючої країни, народні депутати, судді, інші чиновники", - сказав Генпрокурор.

 

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що весь апарат агентів НАБУ  є поза законом, а під час роботи вони використовують контрабандну техніку, а також незаконно співпрацюють з "іноземними агентами".

 

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що у Федеральному бюро розслідувань США були неприємно вражені висловами Генпрокурора Юрія Луценка про незаконну співпрацю відомств.