Генеральний прокурор назвав агентів під прикриттям НАБУ та співпрацю з ФБР поза законом

08:25, 04.12.2017
Генеральний прокурор назвав агентів під прикриттям НАБУ та співпрацю з ФБР поза законом

Юрій Луценко та Артем Ситник потрапили в клінч взаємних звинувачень, на які вже відреагував Президент. (Лариса Сарган / Facebook)

Юрій Луценко розповів, що агентів під прикриттям в Національне антикорупційне бюро відбирали без відкритого конкурсу, а співпраця з ФБР США взагалі поза законом, бо це діяльність іноземної розвідки на території України.

Про це Генеральний прокурор заявив в ефірі телеканалу 1+1 під час програми ТСН.Тиждень.

"Так звані агенти НАБУ набрані з порушенням закону. Закон вимагає усіх працівників набирати на відкритому конкурсі. Проте десятки агентів, в тому числі і ті двоє, які були зафіксовані на конспіративній квартирі, обрані на закритих процедурах, що суперечить закону", - зазначив очільник прокуратури.

На його думку, в НАБУ працюють "нелегальні агенти".

"Вони використовують незаконні методи провокації. Ніхто з них не допущений до державної таємниці. Але їм надаються матеріали прослуховування СБУ, що є кримінальним злочином", - сказав Генеральний прокурор.

Серед звинувачень НАБУ, про які заявив Юрій Луценко - контрабанда техніки для незаконного прослуховування.

"Вони самі використовують в Україні незареєстровану прослуховувальну техніку, яка завезена контрабандним шляхом. Отримані з неї матеріали вони також використовують у своїй роботі. Це величезний букет нелегального угруповання, яке діє нелегальними методами нелегальною апаратурою. Тепер я розумію всю повноту проблеми НАБУ. Весь апарат агентів наразі є поза законом", - вважає Юрій Луценко.

Нагадаємо, в НАБУ скаржилися, що через відсутність власної техніки для прослуховування, СБУ зірвала операцію НАБУ із виявлення корупціонерів у Державній міграційній службі.

Також Юрій Луценко назвав незаконною співпрацю із Федеральним бюро розслідувань США. вказує ТСН.Тиждень.

Так він прокоментував заяву Ситника в ефірі ТСН, в якій ішлось про те, що Національне антикорупційне бюро України співпрацювало з представниками Федерального бюро розслідувань США щодо корупції в Міграційній службі України та незаконного видобутку бурштину.

"Артем Ситник у вашому ефірі сказав, що це була спільна операція НАБУ і ФБР. Якщо він це заявив, то виникає взагалі питання - "а хто дозволив операцію іноземної спецслужби на території України". Мені відомо, що на територію України були лише раз запрошені працівники ФБР після вбивства Павла Шеремета. Спільна операція, як він формулює, є незаконною без відповідних процедур. Я розумію бажання Ситника прикрити свої величезні проблеми, але прикривати їх іноземними партнерами", - сказав Луценко.

Нагадаємо, триває конфлікт між Національним антикорупційним бюро та іншими правоохоронними відомствами. Агентів НАБУ затримали за звинуваченнями у провокації хабарництва заступниці голови Держміграційної служби Діани Пімахової

Нагадаємо, у п’ятницю,1 грудня, Президент України Петро Порошенко порівняв конфлікт антикорупційників із карнавалом: "Шуму, галасу, пір'я стільки, що часом дійство нагадує якийсь латиноамериканський карнавал. Навіть смішно, якби не було так сумно".