В'ятрович закидає Польщі тиск і шантаж

10:34, 10.11.2017
В'ятрович закидає Польщі тиск і шантаж

Варшава закидає Володимиру В'ятровичу антипольські погляди.

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович вважає тиском із боку Польщі інформацію про можливу заборону йому на в'їзд до цієї країни ЄС.

 

Про це пан В’ятрович написав у Facebook  в п’ятницю.

 

"Друзі намагаються підтримати в ситуації з Польщею і кажуть про можливу заборону в‘їзду "це ще непідтверджена офіційно інформація. Невже не зрозуміло, що сам факт поширення такої інформації (за участі міністра закордонних справ!) теж є інструментом тиску і шантажу української сторони? Відтак, з точки зору українських (а не моїх приватних) інтересів, факт офіційного підтвердження заборони чи його відсутність не такі вже й важливі", – написав пан В'ятрович.

 

І додає: "Тим паче, що про заборону можуть оголосити тільки в момент спроби в‘їхати до Польщі, а до того зумисно залишати ситуацію невизначеною".

 

Зазначимо, напередодні польське видання Dziennik із посиланням на джерела повідомило, що голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу заборонили в'їзд до Польщі. За інформацією видання, МЗС Польщі на чолі з Вітольдом Ващиковським не має наміру розкривати перелік українських прізвищ, тому всі, хто туди потрапить, дізнаються про це лише на кордоні.

 

Але офіційного підтвердження цієї інформації  немає, сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

 

Як повідомляла «УМ», на тлі жорстких заяв з боку представників польської влади на адресу України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

 

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вважає неприйнятним, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і чекає від Порошенка виправлення цієї ситуації.

 

В МЗС України заявили, що в українській владі немає політиків з антипольськими настроями.

 

Тим не менше міністр МЗС Польщі Вітольд Ващиковський відзначив, що не радитиме президенту Анджею Дуді здійснювати візит в Україну, передбачений у грудні, через "складну ситуацію" у відносинах з Україною.