Путін спотворив ідею України щодо миротворців на Донбасі

14:20, 05.09.2017
Путін спотворив ідею України щодо миротворців на Донбасі

Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками саміту БРІКС. (Фото Кремля)

Президент Росії Володимир Путін вважає присутність миротворців ООН на Донбасі корисною задля вирішення конфлікту на сході України, тож доручив російському МЗС внести відповідний проект резолюції на розгляд Радбезу ООН.

 

Щоправда господар Кремля спотворив ідею України щодо присутності миротворців на Донбасі, власне, як і загальносвітову практику, пропонуючи «блакитним шоломам» перебувати лише на лінії зіткнення, а не на окупованих територіях.

 

Про це Путін сказав під час прес-конференції за підсумками саміту БРІКС у вівторок.

 

"Присутність миротворців, навіть можна сказати не миротворців, а тих людей, які забезпечують безпеку місії ОБСЄ, вважаю цілком доречною і не бачу тут нічого поганого. Навпаки, вважаю, що це пішло б на користь вирішення проблеми на південному сході України", - сказав російський президент.

 

За словами Володимира Путіна, ці сили повинні знаходитися на лінії розмежування і ні на яких інших територіях. І наголосив, що розміщення на Донбасі миротворців можливе лише після розведення сторін і відведення важкої техніки, яке, на його думку, ще й має бути узгоджене з бойовиками самопроголошених ДНР і ЛНР.

 

У свою чергу, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка представляє Україну у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо вирішення конфлікту на Донбасі, наголовисла, що Путін підміняє поняття у питанні відправки миротворців ООН на Донбас, а його пропозиції неприйнятні для України.

 

"Путін у найкращих традиціях гібридної війни намагається спотворити ідею українського керівництва щодо миротворців на Донбасі, перевернути все з ніг на голову. Він доручає своєму вірному міністру Лаврова подати резолюцію в Радбез ООН щодо миротворців на лініі зіткнення", – написала пані Геращенко у Facebook.

 

І додала: "Хвилиночку: лінія зіткнення стала лінією зіткнення через російську агресію. Для нас це лінія дотику, дотику з тимчасово окупованими "мордо ром" територіями, які ми обов'язково повернемо. Це лінія, яка має зникнути назавжди з української землі в день повернення контролю над кордоном".

 

За її словами, "це не український кордон, тому не може бути й мови про миротворців виключно вздовж лінії дотику".

 

"Кремлівські сценарії й спроба підміни понять, спотворення самої ідеї миротворців не пройдуть. Миротворці мають бути введені на всю окуповану росіянами територію, аби моніторити безпекову ситуацію і демілітаризацію, їхній мандат має закінчуватися на україно-російському кордоні. А це Ізваріно й інші пункти перетину державного українського кордону, а не Станиця Луганська чи Мар'їнка, як того дуже хочеться кремлівському вождю" – наголосила перший віце-спікер Ради.