Янукович відкликав адвокатів з процесу щодо держзради

07:20, 06.07.2017
Янукович відкликав адвокатів з процесу щодо держзради

Віктор Янукович і його захисник Віталій Сердюк.

Колишній президент України Віктор Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі у кримінальному провадженні про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

 

Про це він сказав в ефірі програми "Время" на російському Першому каналі в середу ввечері.

 

"Я не хочу брати участі в нібито змагальному процесі, підсумок якого заздалегідь визначений. Я вирішив відкликати з процесу своїх захисників, в їхній кваліфікації сумнівів немає, але в країні знищеного правосуддя адвокати безсилі", - заявив Янукович.

 

Втікач підкреслив, що "не відчував ілюзій з приводу цілей і завдань, поставлених перед судом нинішньою владою, і знав, що вони за всяку ціну прагнутимуть їх досягти".

 

"Винести обвинувальний вирок, звинуватити мене у всіх минулих, нинішніх і майбутніх бідах України", - каже обвинувачуваний у державній зраді колишній президент.

 

І додає: "Це не суд, а чистої води профанація. Для мого засудження в найкоротші терміни були прийняті спеціальні закони про заочне засудження. Це пряме порушення Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім цього, на мої заяви про вимогу надання мені можливості взяти участь в судовому процесі в режимі відеоконференції мені було відмовлено".

 

Нагадаємо, у четвер в Оболонському районному суді Києва має продовжитися процес у провадженні про держзраду Януковича.

 

Він звинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 (мова йде про поплічника як одного з категорій співучасника злочину), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч. 1 ст. 111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України

 

3 липня Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що Янукович може брати участь в судовому розгляді справи за обвинуваченням його в державній зраді тільки на території України, яка гарантує йому безпеку.