Кличко і Тягнибок не пам’ятають про що говорили з Януковичем під час Євромайдану

11:29, 10.08.2016
Кличко і Тягнибок не пам’ятають про що говорили з Януковичем під час Євромайдану

Тягнибок, Кличко, Яценюк мають часткову амензію про події на Євромайдані.

Неформальні лідери Євромайдану Віталій Кличко і Олег Тягнибок на допитах заявили слідству, що не пам’ятають, про що впродовж 40 годин розмовляли з Януковичем за всі вісім раундів переговорів взимку 2014 року. Інший учасник перемовин Арсеній Яценюк до цього часу не надав жодних свідчень слідчим Генпрокуратури.

 

Про це в ефірі Громадському радіо повідомив адвокат родичів Небесної сотні Маркіян Галабала.

 

Відповідаючи на питання ведучих про те, що Генпрокуратура повідомила про виклик на допит Петра Порошенка, Віталія Кличка, Олександра Турчинова, Арсенія Яценюка та інших високопосадовців, як свідків щодо справи Євромайдану, пан Галабала зауважив, що «цінність цих допитів може бути надзвичайно великою».

 

«В даному контексті я б фігуру Петра Порошенка поставив на другий план, а на перший - висунув би тих осіб, які формально чи неформально мали статус лідерів цього протестного руху. Тобто йдеться, в першу чергу,  про трьох осіб — Віталія Кличка, Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока», - зазначає адвокат родичів Небесної сотні.  

 

На його думку, саме Кличко, Яценюк і Тягнибок «найбільше спілкувалися з Януковичем і його командою». Тому їхні «щирі свідчення зможуть серйозно допомогти у доведенні вини, власне, Януковича і вищих посадових осіб».

 

Маркіян Галабала також вказує на два принципові аспекти: Кличка і Тягнибока слідчі Генпрокуратури вже викликали і допитували. Тоді як Арсенія Яценюка взагалі неодноразово викликали на допити, але він ухилявся від них.

 

«Але проблема в тому, що на Кличка і Тягнибока напала «амнезія» і вони не пам’ятають про що впродовж 40 годин розмовляли з Януковичем за вісім раундів переговорів. Тому сподіваюсь, що після відвідин Генпрокуратури вдруге, все згадають», - каже пан Галабала.

 

Адвокат припускає, що вихід справи Небесної сотні у публічну площину змусив прес-секретаря Арсенія Яценюка заявити у вівторок, 9 серпня, про те, що він таки з’явиться на допит. Тим більше, що адвокати Небесної сотні тиждень тому вручили представникам офісу партії «Фронт змін» прохання стосовно того, щоб Яценюк таки прийшов на допит.

 

«Складність «майданної справи» у тому, щоб дійти до найвищого щаблю ієрархії цієї структури, яка вчиняла злочини щодо протестувальників. Нині слідство володіє серйозною доказовою базою щодо безпосередньо виконавців — якщо ми говоримо про рядових працівників «Беркуту», їхніх начальників. Є доказова база стосовно середньої ланки управлінців — начальників МВС, СБУ, суддів. Але треба ще зібрати доказову базу щодо причетності вищих посадових осіб: Януковича, Захарченка, Азарова та інших», - переконаний Маркіян Галабала.

 

Нагадаємо, що під час Революції Гідності переговори з Віктором Януковичем та його командою вели лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Олег Тягнибок. Петро Порошенко участі у цих переговорах не брав.