Олександр Єфремов: як керівник фракції Партії регіонів створював "ЛНР" (фото, відео)

11:06, 31.07.2016
Олександр Єфремов: як керівник фракції Партії регіонів створював "ЛНР" (фото, відео)

Олександр Єфремов і його "колорадська" команда.

Екс-глава фракції Партії регіонів у Верховній Раді і екс-губернатор Луганської області Олександр Єфремов є одним з активних організаторів створення терористичної «ЛНР», який разом зі своїми поплічниками з підконтрольної регіональної еліти не лише розпалював сепаратистські настрої на Луганщині навесні 2014 року, але й домовлявся про захоплення області російськими військами.

 

Відтепер, це не лише твердження громадських активістів, журналістів та місцевих політиків Луганщини, які через дії Єфремова і К втратили домівки, друзів, звичний спосіб життя (і тому мають за що ненавидіти одіозного «регіонала»).

 

Після того, як пану Єфремову у суботу ввечері оголошено підозру в створенні терористичного угруповання і посяганні на територіальну цілісність України, вищенаведене твердження вимушених переселенців є ще й офіційною позицією слідчих Генпрокуратури, яку вони мають намір доказово доводити у суді.

 

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство отримало прямі свідчення про роль  Єфремова в організації «ЛНР», ці свідчення закріплені свідком у суді.

 

Хто є цим загадковим свідком невідомо. Утім, про готовність свідчити проти Єфремова у суді раніше неодноразово заявляв інший колишній депутат з Луганщини Володимир Ландік. Зокрема, пан Ландік розповідав про те, як розвивалися події на Луганщині у 2014 році за безпосередньої участі Єфремова, який вважав регіон своєю «вотчиною».

 

«В лютому 2014 року в Луганську був сходняк. Приїхали брат Наталії Королевської - колишній заступник міністра регіонального розвитку Росії Костянтин Королевський і радник Путіна Сергій Глазьєв, який часто до нас їздив. Вони зустрілися з Єфремовим в його особняку і домовилися, як ділити активи після повалення української влади в Луганську», – стверджує Володимир Ландік, посилаючись на інформацію від «найближчих людей Єфремова», яку він передав слідчим СБУ.

 

За словами Ландіка, росіяни нібито пообіцяли Єфремову контроль над Луганськом після вторгнення. А також вирішили, кому саме з місцевих бізнесменів дістануться шахти, сєверодонецький «Азот», універмаги і ринки Луганська тощо. Єфремов, нібито під гарантії Путіна, пообіцяв цей «перерозподіл» своєму оточенню. Але після захоплення Луганська росіяни обманули Єфремова.

 

«І ось як вийшло: коли в Луганськ зайшов Путін, він кинув Єфремова. Зайшла російська блатота і наша злидота, будь ласка: «Грабуйте! Вбивайте!». І у тих, хто повірив Єфремову, все відібрали, все порізали на металобрухт. А у Путіна просте виправдання: «Українська армія не пустила нас на Київ, от я і не виконав обіцянку – форс-мажор!», – стверджує Володимир Ландік.

 

Екс-депутат Ландік також каже, що раніше кілька разів був у секретаря РНБО Олександра Турчинова і глави МВС Арсена Авакова і розповідав про ці дії Єфремова, «однак їм це не цікаво». Як бачимо, нині цією інформацією зацікавився Генпрокурор Луценко.

 

           День Перемоги у Луганську, 9 травня 2014 р. Єфремов святкує разом із людьми,

          які захопили будівлю УСБУ. За їхніми спинами красномовний плакат із зображенням

          адміністративних меж Харківської, Луганської і Донецької областей і написом:

          "Переможемо фашизм разом!". 

 

 

«Нас більше мільйона, кого вигнав Єфремов зі своїм «комсомольським плем’ям», привівши росіян. У нас відібрали домівки, забрали все повністю», - підкреслює пан Ландік. І додає, що дружина Єфремова регулярно навідується в Луганськ і спокійно живе в садибі, яку не було розграбовано і яку охороняють відбірні бойові підрозділи «ЛНР».

 

             Будинок Єфремова в Луганську. 

 

 

Водночас, впадають в очі численні факти причетності до створення самопроголошеної «ЛНР» людей з близького оточення саме Олександра Єфремова. Його «протеже» та колишні підлеглі досі складають кістяк терористичної «республіки». Тобто бунт в Луганську не був стихійним, а був продуманий і спланований людьми тодішнього неофіційного «господаря» Луганщини.

 

Тодішній голова облради Валерій Голенко, за командою Єфремова, ставив на голосування питання про «недовіру Києву», а потім і про «референдум щодо особливого статусу» Луганщини.

 

Першим ватажком «ЛНР», так званим «народним губернатором» став у 2014 році Валерій Болотов, який свого часу був водієм Єфремова, а згодом - «смотрящим» за його нелегальними копанками.

 

Водночас, серед самопроголошених «міністрів ЛНР» опинилося чимало знайомих луганчанам представників «старої комсомольської гвардії» Єфремова. Так, «міністр фінансів ЛНР» Валерій Мануйлов був свого часу помічником Єфремова, в часи його каденції на посаді «губернатора» Луганщини. В часи Януковича, за сприяння саме Єфремова, у 2010 р. Мануйлов став заступником начальника облуправління Держказначейства.

 

Інші «міністри» - Юрій Дегтярьов, Світлана Малахова, Олексій Русаков до так званої «російської весни» також займали високі посади в Луганській області й належали до оточення Єфремова, «працювали» в його інтересах. Адже Єфремов контролював усі кадрові призначення в Луганську. Список держслужбовців, які зрадили державу, але не свого «господаря» можна довго продовжувати.

 

Одіозний керівник «Луганського обласного телебачення» Родіон Мірошник, який назвав українців «недорасою», роками був головним піарником Єфремова і його команди. Тепер він є помічником ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького, який, у свою чергу, також працював в облдержадміністрації.

 

Людьми Єфремова з вибудованої ним вертикалі влади виявилися і призначені Плотницьким більшість мерів-самозванців, які керують окупованими містами.

 

                Єфремов під час першого арешту, коли йому вдалося вийти на волю під заставу. 

 

На думку радника глави МВС Зоряна Шкіряка, Єфремову вдавалося уникати покарання за сепаратизм через те, що «Шокінська ГПУ цинічно і відкрито кришувала покидька».

 

«Ворог Украіни, поплічник Януковича, державний зрадник, засновник та спонсор сепаратиських рухів у Луганській області, відповідальний за створення міжнародної терористичної організації «ЛНР». На його руках кров. Єфремов несе персональну відповідальність за тисячі безневинно вбитих украінських громадян та воїнів-захисників», - написав Зорян Шкіряк у своєму Facebook.

 

Зауважимо, що 2 березня 2014 року Олександр Єфремов спілкувався з учасниками акції "російська весна", які того ж дня захопили будівлю облдержадміністрації.