Скандал із депортацією гурту OТ VINTA збурив як українців, так і поляків

18:47, 04.07.2016
Скандал із депортацією гурту OТ VINTA збурив як українців, так і поляків

Музиканти 9 годин просиділи на україно-польському кордоні (Фото з мережі «Фейсбук».)

Гурт OТ VINTA вимагатиме від польської влади офіційного пояснення інциденту, який стався на польсько-українському кордоні. Нагадаємо, що 3 липня музикантів не пустили до Варшави, де вони мали виступати на Парадній площі. Попереднє пояснення інциденту – прагнення уникнути провокацій з боку польських націоналістів, які звинуватили OТ VINTAв оспівуванні УПА, яких поляки вважають головними винуватцями «волинської різні». Замість OТ VINTAу Варшаві заграв львівський гурт «Йорій клоц», який грає рок з використанням фолку. Їхній виступ також супроводжувався пікетами польських націоналістів, які, відтіснені поліцією, кричали антиукраїнські гасла і заявляли про польський Львів.

 

«Якщо чесно, то ми й самі не знаємо причини, чому особисто до нас таке ставлення. Окрім однієї пісеньки («УПА» - «Українська повстанська авіація» - ред.), і то, ця пісенька жартівлива, яка зазвичай співається на теренах України, більш нічого у нас такого вихвального немає в бік УПА або Бандери. Хіба останнє фото, де ми знялися біля пам’ятника Бандері під час фестивалю Жашків. Ми це просто так не залишимо, бо вважаємо, що звинувачення проти нас безпідставні. Тим більше, що найближчим часом у Польщі у нас знову заплановані концерти і люди на нас чекають», - заявив в ефірі Громадського ТВ один з учасників гурту Віктор Пилипчук.

Малюнок "Волинська різня" Юрка Журавля.

Малюнок "Волинська трагедія" Юрка Журавля.

 

Водночас Посольство України в Польщі дуже обережно відреагувало на цей інцидент. У заяві, що з’явилася на сайті посольства, йдеться про те, що Україна «поважає суверенне рішення польської сторони, яка мабуть вбачала для цього достатні підстави», а «гурт став «став заручником емоційної істерії та нічим необґрунтованих фобій певних середовищ у дружній нам Польщі». «Сподіваємося, що в майбутньому цього не повториться. Хочемо наголосити: мистецтво, яке б різноманітне не було, має єднати, а не роз'єднувати. Ми маємо толерантно ставитися один до одного, взаємно пізнавати і поважати наші культуру, історію і традиції, і не шукати жодних підтекстів чи робити провокації, які можуть бути використані недружніми силами проти українців і поляків», - значиться в коментарі.

 

Натомість українські політики взялися підтримувати музикантів. Депутат-мажоритарник із Волині, заступник голови комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ігор Гузь пообіцяв обговорити ці питання в стінах парламенту. «Дана проблема буде озвучена з трибуни парламенту та на засіданні комітету у закордонних справах. Більше того буду ініціювати проведення виїзного засідання нашого комітету у Володимирі, питань назбиралося більше ніж достатньо», - написав він у «Фейсбуці».

 

Несподівану підтримку отримав гурт OТ VINTAі з боку поляків, які були шоковані таким рішенням польської влади. «Дідько! Я ще можу зрозуміти не пускання якихось політиків у рамках взаємопідтримки сусідів. Але щоб артистів? Низько це і підло», - написав один із коментаторів. «Я, Артур, проста людина, християнин, грішник, бородатий товстун, поляк та польський патріот (який любить як Польщу, так і Україну) офіційно і письмово заявляю: Згадані вище події я вважаю шкідливими як для Польщі, так і для України. Ці події я розглядаю за елемент штучно розпаленого польсько-українського конфлікту, який ініціювали (принаймні частково) ззовні і розпалюють руками "корисних ідіотів". Також дані події я вважаю за ефект крайньої дурості, неуцтва і політичної короткозорості. Перед друзями українцями (тими, що в Польщі і тими, що в Україні) я сердечно прошу вибачення, оскільки я сам є поляком, а ця ситуація відбулася на моїй Батьківщині і запевняю Вас, що багато з нас, поляків, не піддається крайній пропаганді всіляких нездар і дурнів та оцінює вищезгадане у тому ж дусі», - заявив і волонтер, керівник ряду проектів БФ «Карітас» Артур Деска.

 

 

Великий резонанс викликав і пост відомого польського блогера Яна Гартмана «Як Блащак бандерівців переміг», який за добу набрав більше тисячі «лайків». Гартман звинувачує міністра внутрішніх справ Польщі Маріуша Блащака у зайвій запопадливості перед націоналістами і власній безпорадності. «Твердження, що група коміків з гітарами «становлять загрозу для законності і порядку» (як подано в пояснювальній записці), як терористи, це не тільки знущання над законом, але саме по собі є патетичне і гротескне. Чи вже сатирики загрожують панству з ПіС? Так сильно?

 

А, може, зараз варто чекати репресії з боку правителів з ПіС і щодо польських артистів. Бо і вони мають погляди, які не подобаються владі. Чи, може, загроза для правопорядку полягає в тому, що музикантів з України можуть побити польські фашисти? Тоді требабуло прямо написати, що польська влада не в змозі забезпечити безпеку гостям, і тому відмовляє їм у в'їзді. Це теж було б смішно, але не так страшно.

 

 

А тепер тільки слід дочекатися, як Україна у відповідь відішле з кордону польських правих. І тоді кінець дружбі, на яку працювало стільки політиків з обох сторін, не виключаючи Леха Качинського. Важко прийшло, легко пішло. А Путін з того лише усміхається за сніданком», - написав блогер.

 

Цікаво, що всі ці події розгортаються на фоні призупинення дії положень про малий прикордонний рух на польсько-українському кордоні.