Ціна на газ — плата за корупцiю влади

00:00, 17.06.2016
Лідер Радикальної партії влаштував розбір польотів на засіданні профільного комітету ВР, де мала розглядатися його постанова про скасування рішення Кабміну щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.
Лідер Радикальної партії стверджує, що економічно обґрунтована ціна на газ для населення має складати не більше 3000 гривень за тисячу кубометрів. Все, що зверху, — це плата за корупцію влади.
«Громадяни зараз отримують газ по 7000 гривень за тисячу кубів. Це абсолютно космічна ціна, яка не має жодного обґрунтування. Очевидно, ті люди, які складали цю вартість, не вивчали курс економіки, де є чітка калькуляція вартості видобутку нафти і газу. Цю постанову писали неуки, які купили собі дипломи за цукерки».
Ляшка обурило те, що в цьому документі ціна на газ власного видобутку прив’язана до ціни на імпортний газ. Це, за його словами, є нонсенсом, адже Україна в другому кварталі взагалі не отримує імпортний газ! У той же час, ані керівник НКРЕКП, ані представники «Нафтогазу» не змогли пояснити йому природу космічних тарифів.
Політик також зазначив, що на такому важливому засіданні, де розглядалося найболючіше питання для мільйонів українців, були відсутні представники фракції БПП.
«Що це таке! Ми готуємось, ми доповідаємо. А шановні члени комітету не приходять! Де вони? На футболі, з дівчатами? Що може бути важливіше сьогодні, ніж  перерахунок ціни на газ для населення?» — обурився головний радикал.
Ляшко вважає, що керівництво комітету навмисно блокує розгляд цього питання. Та закликав голову комітету призначити наступне засідання найближчими днями.
Політик також нагадав, що звернувся до суду, щоб оскаржити рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на комуналку, як необгрунтоване. У той же час депутати фракції Радикальної партії продовжують блокувати трибуну з вимогою скасувати постанову про підвищення тарифів, повернути пільгову ціну на газ для населення та створити ТСК по розслідуванню офшорів Президента. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

І холодна вода дорожчає
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила постанову «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення», якою підвищуються відповідні тарифи. Зазначається, що основними причинами підвищення тарифів є зростання ціни на електроенергію та підвищення заробітної плати працівникам підприємств.
Суми конкретних ставок тарифів різнитимуться в кожному окремому випадку і залежатимуть від зростання цін на енергоносії, зокрема електроенергію, в структурі тарифів,  від розміру заробітної плати, інвестиційних програм тощо. За даними НКРЕКП, близько 35-55% у структурі тарифу на холодну воду становить електроенергія. У зв’язку з цим підвищення тарифу на холодне водопостачання може становити від 5 до 50%.
Раніше у Київводоканалі заявляли, що в Києві здорожчання холодної води відбудеться з 1 серпня та становитиме 30 відсотків. Зокрема, столичні тарифи пропонують підвищити з 8,68 до 12 грн. за кубометр для приватних будинків iз централізованим водопостачанням і водовідведенням та з 10,24 до 13,43 для багатоповерхівок.  n