Катерина Єгорушкіна нагороджена Срібною зіркою премії Пітера Пена за книгу «Мої вимушені канікули»

19:21, 16.03.2024
Катерина Єгорушкіна нагороджена Срібною зіркою премії Пітера Пена за книгу «Мої вимушені канікули»

Катерина Єгорушкіна — авторка п'ятнадцяти книжок, більшість із яких — для дітей. (facebook.com/penclubua)

Журі Шведської премії Пітера Пена визначило переможців, серед яких й українська письменниця Катерина Єгорушкіна. Шведський переклад її книжки «Мої вимушені канікули» нагороджено Срібною зіркою.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомила сама авторка Катерина Єгорушкіна у Facebook.

 

"Чесно кажучи, я ні на що не сподівалася, адже минулоріч срібну зірку дали саме українській книжці. Тому це був приємний сюрприз.

Пітер Пен — хлопчик, який ніколи не дорослішає, спілкується з феями і живе у фантастичному світі. Натомість героїня моєї книжки Віра подорослішала надто рано, зустрівшись із недитячою реальністю вIйнu, й намагається повернути собі бодай дрібку дитинства, зняти невидимий наплічник тривожності й ранньої відповідальності.

Неймовірний збіг полягає в тому, що одна з родин, яка стала прототипами персонажів, через вторгнення переїхала жити у Швецію і тепер вони дарують друзям книжку про себе шведською мовою", — написала письменниця.

 

Разом з Єгорушкіною Срібну зірку отримала і книжка Rädda Sorya — Chang och solbjörnen Транг Нгуєн та Джіта Здунга (Trang Nguyen & Jeet Zdung)

 

Премія Пітера Пена (Peter Pan-Prisets) була заснована у 2000 році шведським відділенням IBBY та Гетеборзьким книжковим ярмарком.

 

Її щороку присуджують іноземному автору або авторці за перекладену дитячу чи юнацьку книгу "високої якості як з літературного, так і з тематичного погляду".

 

ДОВІДКА "М"

 

Катерина Єгорушкіна — письменниця, сценаристка мультфільмів, фахівчиня з розвитку креативності. Авторка п'ятнадцяти книжок, більшість із яких — для дітей.

 

Книжка "Будиночок з води" увійшла до десяти найкращих книжок для дітей 2012 року (рейтинг "Читають всі"). "Арчі (екоказка)" стала першою в Україні книжкою для дітей про сортування сміття, а третє видання цієї екоказки вийшло спеціальним шрифтом Antidyslexia.

 

Книжка "Скриня" увійшла до короткого списку "Книжки року 2020", а "Наш підліжковий космос" повторив це у 2023-му.

 

Єгорушкіна створила "Майстерню Доброї Казки" та волонтерський проєкт "Посилки Доброти" (для дітей загиблих українських військових).

 

 

Книжка «Мої вимушені канікули» розповідає історію дівчини Віри. Після початку повномасштабного вторгнення Росії разом із батьками й меншим братиком дівчинка переїжджає у підвал своєї багатоповерхівки, ховаючись від обстрілів. Сім’я намагається пристосуватися до нової реальності.

 

Український варіант книжки надрукували у 2022 році у видавництві Vivat з ілюстраціями Соні Авдєєвої та практичними порадами від дитячої сімейної психологині Світлани Ройз.

 

У Швеції книжка вийшла у видавництві Forlaget Hjulet в перекладі Девіда Шибека. Наприкінці книги весь текст відтворено українською мовою, щоб навіть ті, хто приїхали з України до Швеції, могли прочитати цю історію.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерв'ю Катерини Єгорушкіної "Україні молодій".