Disney оскандалився: з міжнародної телеверсії «Оскара» вирізали нагородження українського фільму

10:20, 12.03.2024
Disney оскандалився: з міжнародної телеверсії «Оскара» вирізали нагородження українського фільму

Режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка, продюсерка й журналістка Василіса Степаненко потрапили в пастку в оточеному російськими окупантами Маріуполі під час облоги міста в 2022 році.

У скорочену міжнародну телеверсію церемонії "Оскар" не включили нагородження фільму "20 днів у Маріуполі". У Disney Entertainment пояснили, що це сталося через часові обмеження, передбачені для короткої версії шоу.

 

Як інформує УМ, про це повідомила українська служба Голосу Америки з посиланням на відповідь на запит.

 

Повідомляється, міжнародна версія "Оскара" триває 90 хв − окремі категорії та частини шоу не змогли включити в неї через часові обмеження. У Disney Entertainment пояснили, що вибір номінацій для скороченої версії визначили ще кілька тижнів тому під час процесу планування трансляції церемонії.

 

"Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі "20 днів у Маріуполі", до скороченої версії включено", − йдеться у відповіді Disney Entertainment на запит.

 

У компанії повідомили, що ліцензію на показ як повної церемонії наживо, так і альтернативної 90-хвилинної версії шоу в Україні надали Суспільному, і заявили, що звернулись до мовника щодо того, у якому вигляді церемонію транслювали в Україні.

 

Раніше у Суспільному заявили, що організатори вирізали номінацію "Найкращий повнометражний документальний фільм", у якій перемогла українська стрічка "20 днів у Маріуполі" зі міжнародної скороченої телеверсії нагородження "Оскар". 

 

Команда Суспільного обурилась таким рішенням організаторів цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited.

 

"Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом − тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії "Оскар"", - заявив виконавчий продюсер "Суспільне. Культура" Лук'ян Галкін.

 

Нагадаємо, що минулого року цю ж номінацію, в якій перемогла документальна стрічка про російського опозиціонера Олексія Навального, показали у скороченій версії. Більше того у ній знайшлося місце і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, яка приймала цю нагороду.

 

"Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту", − підсумував Галкін.

 

Нагадаємо, що в ніч з 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження найпрестижнішою кінопремією світу – Оскар 2024.

 

Переможцем в номінації Найкращий повнометражний документальний фільм стала стрічка "20 днів у Маріуполі".

 

Як повідомляла УМ, Документальна стрічка режисера Мстислава Чернова стала третім українським фільмом, номінованим на премію Американської кіноакадемії за 96 років її існування.