Шевченківська премія-2024: оприлюднено список лауреатів

15:43, 09.03.2024
Шевченківська премія-2024: оприлюднено список лауреатів

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко стали лауреатами премії у категорії "Публіцистика, журналістика" за серію матеріалів про облогу Маріуполя. (facebook.com/knpu.gov)

Президент України Володимир Зеленський затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року в день 210-річниці народження Кобзаря, 9 березня.

 

Як інформує Україна молода, список лауреатів опублікували на сайті Комітету премії, посилаючись на указ президента №143/2024.

 

У 2024 році лауреатами премії у категорії "Література" стали:

 

Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка"

Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]"

 

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко стали лауреатами премії у категорії "Публіцистика, журналістика" за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").

 

Також документальний фільм "20 днів у Маріуполі" є претендентом на отримання "Оскара". Церемонія вручення і оголошення переможців відбудеться вже завтра.

 

 

У категорії "Музичне мистецтво" відзначили:

 

Джамалу за альбом Qirim – музичне дослідження фольклорної спадщини кримських татар.

композиторку Кармеллу Цепколенко за кантати "Читаючи історію" за поезією Оксани Забужко, "Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?" за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5

 

Серед переможців у категорії  "Театральне мистецтво" - Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. А у категорії "Візуальні мистецтва" відзначили Андрія Єрмоленка за серію робіт "Ukrainian resistance

 

 

 "Установити на 2024 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка 429 тисяч гривень кожна", - йдеться в указі.

 

Як повідомляла «УМ», цьогоріч шевченківську премію не вручають в категоріях "Кіно" і "Літературознавство".

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка - найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Заснована 1961 року.

 

У 2023 році Шевченківську премію отримали журналіст Віталій Портников, поетка Катерина Калитко за книгу поезій "Орден мовчальниць", виконавці гурту "Хорея Козацька" за аудіоальбом "Пісні Української революції", літературознавець Михайло Назаренко за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792 – 1883" у двох частинах, а також режисерка Ірина Цілик за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".