Болонська виставка ілюстраторів: перемогу вибороли дві українські художниці

13:18, 24.01.2024
Болонська виставка ілюстраторів: перемогу вибороли дві українські художниці

Ілюстрація Оксани Домашич. (Фото: сайт Bologna Children bookfair)

До переліку переможців 58-ої Болонської виставки ілюстраторів потрапили українські художниці-ілюстраторки Поліна Дорошенко та Оксана Домашич. Подія відбулася в межах Болонського ярмарку дитячої книги (Bologna Children’s Book Fair).

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті ярмарку.

 

Переможців обирали серед 344 фіналістів. Міжнародне журі обрало серед них 78 ілюстрацій від 79 ілюстраторів з 31 країни світу. До списку також потрапила одна російська ілюстраторка  – Наталія Яскіна. Перелік усіх переможців можна переглянути тут.

 

"Цього року Болонський книжковий ярмарок ще раз підтверджує свою готовність вітати індивідуальну участь незалежних видавців, письменників і художників з усіх країн і регіонів світу, які бажають творчо, мирно і цілеспрямовано зробити свій внесок у велику видавничу спільноту, об'єднуючи дітей і книги", – розповіли організатори виставки.

 

Цього року участь у 58-й Болонській виставці ілюстраторів взяли 3520 митців та мисткинь з усього світу – всього представлено 81 країну та регіон.

 

Серед українок у фінал конкурсу потрапили: Оксана Домашич, Поліна Дорошенко, Оксана Драчковська, Ольга Лісовська, Грася Олійко, Марія Плешакова, Анастасія Хижняк, Ольга Штонда.

 

Болонська виставка ілюстраторів була заснована у 1967 році та з того часу відбувається щорічно. У конкурсі демонструють останні тренди ілюстрації та популяризують нові імена серед художників.

 

Роботи всіх художників публікуються у книзі Illustrators Annual – великому каталозі для видавців та ілюстраторів з усього світу, наповненому дописами членів журі. Видання публікується італійською та англійською мовами, потім розповсюджується міжнародними спеціалізованими книгарнями. Його також видає японською мовою JBBY – Японська рада з книг для молоді, у Кореї – CCOC, а в Китаї – Dandelion Picture Book House.

 

Після ярмарку виставка щороку подорожує міжнародними турами по музеях, художніх галереях і важливих бібліотеках Японії, Кореї, Китаю та інших країн.

 

Виставку організовують в межах Болонського ярмарку дитячої книги в Італії. Цьогоріч подія відбуватиметься з 8 по 11 квітня.

 

Як повідомляла УМ, 50 відтінків вдячності. У Нідерландах з успіхом проходить виставка робіт молодої української художниці з Ірпеня.