Всесвітній фонд пам’яток запускає проекти збереження об’єктів культурної спадщини України

13:28, 18.01.2024
Всесвітній фонд пам’яток запускає проекти збереження об’єктів культурної спадщини України

Купол Будинку вчителя після масового російського обстрілу дуже постраждав. (Фото з відкритих джерел)

Перелік своїх проєктів на 2024 рік оголосив Всесвітній фонд пам'яток (WMF), який займається збереженням культурної спадщини. Цьогоріч організація планує зосередитись на відновленні пошкоджень в Україні через повномасштабне вторгнення Росії, а також на ліквідації наслідків землетрусів, які пройшли в Туреччині у 2023 році.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Artnet.

 

Після початку широкомасштабної війни Росії проти України у 2022 році росіяни, за статистикою Мінкульту, пошкодили 872 об’єкти культурної спадщини. WMF заявив, що відновить скляний купол пам'ятки під назвою Будинок вчителя у Києві. Фонд вже встановив захисне покриття від пошкоджень водою і тепер працюватиме над заміною скла.

 

Як зазначила Катерина Гончарова, спеціалістка WMF з питань кризових ситуацій у сфері української спадщини, Будинок вчителя "став важливою пам'яткою в столиці, яка символізує концепцію сучасної української державності".

 

 

Споруду використовувала Українська Центральна Рада як першу будівлю парламенту Української Республіки в 1917 році. Тоді українці на чолі з Михайлом Грушевським створили революційний парламент, який керував національним рухом. У Будинку вчителя проголосили створення Української Народної Республіки та прийняли IV Універсал про незалежність України в ніч з 24 на 25 січня 1918 року.

 

У приміщенні Київського міського будинку вчителя розташований Музей Української революції 1917–1921 років та Педагогічний музей України.

 

Через масові обстріли жовтні 2022 року ударна хвиля зруйнувала скляний купол будівлі.

 

У Туреччині Всесвітній фонд пам’яток надасть допомогу двом історичним будівлям міста Антак’я: Антіохійській грецькій православній церкві святого Петра та Антіохійській синагозі. Після землетрусу в лютому 2023 року за словами архітектора фонду в Туреччині Бусе Церен Гюля, пам’ятки були зруйновані повністю.

 

Усі проєкти всесвітнього фонду пам’яток реалізуватимуть частково завдяки Фонду Послів США зі збереження культури та Місії США в Україні та в Туреччині. 15 мільйонів доларів також планують виділити на подолання кліматичної кризи. Зокрема, зусилля організації направлять на відновлення історичних систем збору води в Індії, розширення доступу до надійної води в долині Катманду в Непалі та реабілітацію традиційних гребель і водосховищ в Андах Перу.

 

Країна поступово відновлюється після пошкоджень 10 жовтня 2022, яких завдала Росія. У Києві через російський масований ракетний обстріл на дитячий майданчик поруч з будівлею музею Ханенків впала ракета. Вибуховою хвилею тоді вибило вікна та світлові ліхтарі.

 

Крім Музею Ханенків у той день також постраждали культурні та освітні об’єкти, розташовані у центрі Києва:

 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка (червоний корпус і корпус Інституту філології);

Наукова бібліотека імені Максимовича;

Національний науково-природничий музей НАН України;

Інститут літератури НАН України;

Інститут археографії НАН України;

Національна філармонія;

Педагогічний музей України та Музей української революції 1917-1921 рр.

 

За цей час більшість із установ вже змогла замінити пошкоджені вікна та відновити роботу. До прикладу, музей Ханенків відкрив виставку "Золотом, кольором, світлом". Вона присвячена 175-річчю художника Вільгельма Котарбінського. Це перший проєкт з початку повномасштабного вторгнення, що показує частину колекції музею.

 

Як повідомляла УМ, росіяни зруйнували або пошкодили 600 пам’яток культури й історії.