Маловідома Україна: видатному живописцю ІвануТрушу - 155, фото

12:30, 17.01.2024
Маловідома Україна: видатному живописцю ІвануТрушу  - 155, фото

Іван Труш був головним організатором мистецького життя в Галичині і душею творчої компанії.

На Львівщині 17 січня 155 років тому народився Іван Труш - видатний український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу і портретист, фотограф, педагог, редактор і журналіст, зять Михайла Драгоманова (1869-1941).

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Ім`я Івана Труша стоїть в ряду найвидатніших українських живописців кінця 19 – початку 20 століття. Все своє життя він присвятив боротьбі за розвиток українського національного мистецтва. Пейзажі Труша, пройняті хвилюючою любов`ю до природи рідного краю, поетичні сцени з гуцульського життя, глибоко психологічні портрети видатних сучасників художника є дорогоцінним вкладом в історію українського образотворчого мистецтва.

 

Його називали поетом кольору і сонця. Пейзажі, портрети видатних сучасників художника, сцени з гуцульського життя є вкладом в історію українського образотворчого мистецтва.

 

Іван Труш народився на Львівщині. Середню освіту отримав у Бродівській гімназії, а пізніше навчався мистецтву за кордоном у Кракові, Відні і Мюнхені. Після навчання повернувся до Львова і почав брати активну участь у суспільному житті.

 

Значне місце в творчому доробку Івана Івановича займає галерея портретів видатних діячів української культури – Івана Франка, Лесі Українки, Івана Нечуя-Левицького, Михайла Грушевського. Художник збирався також писати портрет Ольги Кобилянської і вже їздив з цією метою до Чернівців, але хвороба письменниці перешкодила здійснити цей намір. Вміння схопити головне, відкинути випадковий і минущий стан, наполегливі шукання узагальненої характеристики – дорогоцінний дар Труша-портретиста.

 

 

До речі, Леся Українка вперше позувала до портрета саме Івану Трушу. Це був далекий 1900 рік, до того її ніхто не малював з натури, адже вона була хворобливою і їй важко було позувати. Коли художник повернувся до Львова, то створив репліку.

 

Іван Труш був головним організатором мистецького життя в Галичині і душею творчої компанії. Його друзями були Василь Стефаник і Іван Франко. Труш був справжнім любителем подорожей - він відвідав Італію, Єгипет і Палестину.

 

Він прожив життя, за яким можна написати пригодницький роман. У мистецькій спадщині Івана Труша понад 6 000 картин.

 

 

"Нам треба стояти… ногами на нашій землі, головою бути в Європі, а руками обхоплювати якнайширше справи української нації", - Іван Труш.

 

Як повідомляла УМ, Геніальному творцю вірша «Любіть Україну» Володимиру Сосюрі – 126.