Держава заборгувала 45 мільйонів гривень Українському інституту книги

13:23, 26.12.2023
Держава заборгувала 45 мільйонів гривень Українському інституту книги

Загальна сума заборгованості за програмами Українського інституту книги становить 44 935 482,81 грн.

Занепокоєння висловив український інститут книги стосовно відсутньої оплати проєктів, створених у 2023 році.

 

Як інформує УМ, держустанова опублікувала на своєму сайті звернення до Міністра фінансів та Голови Державної казначейської служби України.

 

Програми Інституту мали на меті підтримувати видавничу діяльність і популяризувати українську літературу в Україні та у світі. До проєктів долучали як українських, так й іноземних видавців. Проте, як виявилося, держава має заборгованість перед ними.

 

"Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера", – написали у зверненні.

 

Сума заборгованості становить 44 млн 935 тис. грн, зокрема, за програмами:

 

Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, в межах якого українські видавництва за власні кошти виготовили та передали до бібліотек України книжкову продукцію патріотичного спрямування (131 договір, заборгованість на суму 33, 1 млн грн).

Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання (5 договорів, заборгованість на суму 1,79 млн грн).

Програма підтримки перекладів 2023 – Translate Ukraine. У цій програмі оплату не отримали іноземні видавці, які вкладали в проєкти перекладу власні кошти.

 

Також в УІК наголосили, що заборгованість перед закордонними компаніями загрожує розвитку українського книговидання.

 

"Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними. Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном в наступних роках. До того ж, переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі", – написали представники установи.

 

Український інститут книги(УІК) – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, яка популяризує читання, підтримує книговидавничу справу і формує політику в книжковій галузі.

 

Зокрема, УІК активно просуває українську літературу за кордоном, бере участь у конференціях та створює впізнаваність України на світових книжкових ярмарках. Лише на Варшавському книжковому ярмарку були представлені 43 українських видавництва та стенд площею у 200 метрів. Крім того, Інститут був організатором роботи одного з трьох українських стендів на Франкфуртському книжковому ярмарку.

 

Третій рік поспіль УІК влаштовує Національний тиждень читання, в межах якого популяризує читання і об'єднує між собою видавців, книгарів, письменників і читачів.

 

Також Інститут підтримує бібліотеки: у липні 2023 року УІК запропонував бібліотекарям приєднатися до "мовчазної акції", щоб домогтися оновлення фондів актуальними книгами замість російських. В УІК зазначали, що вимагатимуть від Міністерства культури закласти в бюджет на 2024 рік 1,2 млрд грн для поновлення бібліотечних фондів.

 

"Українці мають право читати правдиву історію, класику без купюр. Насамперед це стосується східних і південних регіонів. Навряд чи вдасться це зробити впродовж року, двох чи трьох. Але чим раніше почнемо – тим раніше закінчимо", – підкреслила тоді директорка установи Олександра Коваль.

 

Як повідомляла УМ, десятки українських книжок представлені на ярмарку книги у Північній Америці.