Помер відомий український актор-режисер, зірка театру Олександр Крижанівський

15:25, 22.11.2023
Помер відомий український актор-режисер, зірка театру Олександр Крижанівський

Олександр Крижанівський. (Фото: Театр на Печерську)

Відомого українського актора та режисера Олександра Крижанівського не стало ввечері 21 листопада - він помер на 67 році життя . Крижанівський був зіркою серіалу "Нюхач", "Перехрестя", "Рідна кров", "За законами воєнного часу", "Повернення Мухтара".

 

Як інформує УМ, про це повідомив його син у Facebook.

 

За словами Володимира Крижанівського, батька не стало через ускладнення після хвороби.

 

"Друзі, мій батько, Олександр Крижанівський, сьогодні ввечері помер від інфаркту та супутніх ускладнень. Прощання відбудеться найближчими днями в місці, якому він присвятив останні 25 років свого життя - Театрі на Печерську. Дату та час повідомимо пізніше", - говориться у повідомленні.

 

У театрі також написали повідомлення про смерть Олександра Крижанівського.

 

"Сьогодні ми осиротіли. Наш Олександр Володимирович помер. Висловлюємо найглибші співчуття дружині, Тамарі Олександрівні та сину Володимиру. Обіймаємо. Тримаємось", - написали на сторінці театру.

 

Олександр Крижанівський - Заслужений артист України, український театральний діяч, актор та режисер, директор-художній керівник Київського академічного театру на Печерську.

 

Народився 13 жовтня 1957 року у Києві. З 1975 року навчався на акторському факультеті Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенко-Карого. У 1981 році закінчив аспірантуру. У 1987-1991 роках навчався у Школі драматичного мистецтва, режисерського факультету ГІТІСу.

 

Був актором Київського театру естради, з 1982 року викладав майстерність актора в КДІТМ ім. Карпенко-Карого. В кінці 80-х - актор Молодого театру, у 90-х перейшов працювати у Театр на Подолі. З 1999 року - режисер та художній керівник Нового драматичного театру на Печерську.

 

Був одружений з заслуженою артисткою України Тамарою Плашенко. Є син Володимир.

 

Його відомі ролі: "Попіл Феніксу", "Повернення Мухтара", "За все тобі дякую", "Золоті хлопці", "Райські птахи", "Сила тяжіння", "Брат за брата", "СБУ. Спецоперація", "Матч", Життя після життя", "Мажор", Нюхач", "Незламна", "Будинок на холодному ключі", "Перехрестя", "За законами воєнного часу", "Я заплачу завтра", "Спадкоємиця мимоволі", "Кров янгола". Також у нього є багато режисерських робіт у театрі та кіно.

 

Має три нагороди "Київської пекторалі" та премію Мар'яна Крушельницького.

 

Як повідомляла УМ,  жовтні помер Народний артист України, соліст Національної опери та професор консерваторії Олександр Востряков