На Приморському бульварі Одеси облили фарбою пам’ятник Пушкіну

15:05, 18.11.2023
На Приморському бульварі Одеси облили фарбою пам’ятник Пушкіну

Пам’ятник імперському поету Пушкіну, який певний час працював в Одесі, споруджено у 80-х роках XIX століття. (Фото: dumskaya.net)

Художник Ярослав Войцеховський публічно облив червоною фарбою пам’ятник Олександру Пушкіну на Приморському бульварі в Одесі в суботу.

 

Пам’ятник імперському поету, який певний час працював в Одесі, споруджено у 80-х роках XIX століття.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Думська».

 

Як зауважив пан Войцеховський, у такий спосіб  він хотів показати, що пам'ятнику головному російському поету не місце в українському місті.

 

«Це головний поет країни-вбивці, яка знищує українські міста, країни, чиї ракети знищують художні музеї, пологові будинки, школи, лікарні, вбивають людей. Це абсурд, що такий пам'ятник стоїть в Одесі», - заявив художник.

 

Поліція склала на художника адміністративний протокол за двома статтями: дрібне хуліганство і порушення правил благоустрою (ст. 173 і с.152 КУпАП відповідно).

 

Водночас керівниця фонду «Корпорація Монстрів» Катерина Ножевнікова, яка регулярно по суботах проводить на Думській площі акції проти неадекватних витрат із міського бюджету під час війни, назвала те, що трапилося, «провокацією»:

 

«Той, хто це зробив — провокатор і просто перекреслив усе, що ми там три місяці робили. Ви навмисно це зробили, щоб дискредитувати нас або ви просто дурні, не знаю… Але це просто вандалізм. Переносити пам'ятники в музеї — це питання городян. Яке досі обговорюється», — заявила вона.

 

Як повідомляла «УМ», 10 листопада Кабінет міністрів України виключив із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення монументи російським і радянським діячам, зокрема встановлені в Одесі: пам'ятник Пушкіну на Приморському бульварі та Воронцову на Соборній площі.

 

Після цього, 15 листопада, пам’ятник Пушкіну демонтували у Києві.