Аукціон Sotheby's: картину неперевершеного Івана Марчука продали за 76 тисяч євро

13:01, 14.11.2023
Аукціон Sotheby's: картину неперевершеного Івана Марчука продали за 76 тисяч євро

Той самий пейзаж Івана Марчука "Тут спокій поселивсь".

На аукціоні сучасного мистецтва Sotheby's в Лондоні пейзаж "Тут спокій поселивсь" українського художника Івана Марчука продали за 76 тисяч євро.

 

Як інформує УМ, про це 14 листопада митець розповів у Фейсбуці.

 

«9 листопада картину, створену Марчуком у 1982 році, продали за 76,2 тисячі євро (81,4 тисячі доларів). Художник додав, що ціна перевищила попередню оцінку вартості пейзажу майже на 30%. Перед аукціоном її оцінювали в 40-60 тисяч євро.

 

Новий власник картини "Тут спокій поселивсь" невідомий. Сподіваюся, що у моєї "дитини" – щаслива доля», – написав Іван Марчук.

 

Рекорд серед творів митця встановила картина "Сад спокуси". У 2022 році її продали на благодійному аукціоні Art can help за 120 тисяч доларів. Організатор події – український аукціонний дім Goldens – відправив половину отриманих коштів у фонд "Повернись живим" на потреби Збройних сил України.

 

Нагадаємо, що Іван Марчук – Народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка.

 

Створив нову техніку живопису під назвою "пльонтанізм" – нашарування дрібних ліній, з яких будується унікальна композиція кольору та світла. Доробок живописця налічує близько 5000 творів.

 

У 2006 році його прийняли до "Золотої гільдії" Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі (Accademia di belle arti di Roma). Також Іван Марчук став почесним членом наукової ради закладу.

 

У 2007 році він потрапив до рейтингу британського видання Daily Telegraph – "100 геніїв сучасності". У ньому Марчук посів 72 місце. Також 2021 року отримав відзнаку президента "Національна легенда України".

 

У Києві, в колишній будівлі посольства США, планують відкрити музей сучасного мистецтва Івана Марчука.

 

Як повідомляла УМ, Дивні смаки: «Жінка з годинником» Пікассо продана на аукціоні Sotheby's  за $140 млнКартина Пабло Пікассо «Жінка з годинником».