«Іван і Марта»: скандал завадив випуску фільму про відомого українського дисидента

13:05, 05.11.2023
«Іван і Марта»: скандал завадив випуску фільму про відомого українського дисидента

Кінотеатри зупинили продаж квитків і скасували сеанси фільму «Іван і Марта». (Фото: KyivMusicFilm)

KyivMusicFilm – дистриб’ютор фільму «Іван і Марта» раптово оголосив про те, що показ резонансної стрічки переноситься на невизначений термін.

 

Як інформує УМ, про це повідомило «Суспільне».

 

«Нам дуже прикро, але ми змушені відкласти випуск фільму «Іван і Марта» на деякий час. Ми щиро вболіваємо за стрічку та дуже хочемо, щоб у вас була змога побачити цю неймовірну історію на великих екранах», – сказано в повідомленні.

 

«Іван і Марта» – це документальний фільм режисера Сергія Буковського, що розповідає про життя письменника та дисидента Івана Дзюбу та його дружину Марту Дзюбу. Попередньо прокат стрічки запланували на 2 листопада.

 

«Через невирішені питання продюсерів із Держкіно, про які нам стало відомо лише в день старту прокату, ми не можемо випустити фільм. Наразі кінотеатри зупинили продаж квитків і скасували сеанси», – зазначив дистриб’ютор.

 

Пізніше в KyivMusicFilm уточнили, що не звинувачують Держкіно в зриві прокату.

 

«У день старту прокату ми дізналися про те, що з юридичного боку стрічка не готова до релізу», – додали в компанії.

 

Також компанія-дистриб’ютор запевнила, що вже активно працює над вирішенням цієї ситуації. Для людей, які вже придбали квиток на сеанс, який скасували, є опція зв’язатися з кінотеатром для відшкодування коштів.

 

Іван Дзюба – один з ініціаторів першого в СРСР публічного протесту проти політики влади. У вересні 1965-го року на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» в Києві разом із Василем Стусом і В’ячеславом Чорноволом він вийшов на сцену, оприлюднивши інформацію про таємні арешти української творчої інтелігенції. Він також автор праці «Інтернаціоналізм чи русифікація?» 1965-го року.

 

У 1970-их роках Іван Дзюба зазнав гонінь за свої погляди, а 1972-го його відрахували зі Спілки письменників України. Того ж року – ув’язнили на 18 місяців. Він був одним із засновників Народного руху України 1989-го року. 1992-го – став другим міністром культури України. Є автором понад 400 праць і наукових статей. 2001-го році Івану Дзюбі надали звання Героя України. У липні 2021-го він відсвяткував своє 90-річчя.

 

Нагадаємо, що 22-го лютого 2022-го року, за два дні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Іван Дзюба помер. Його рідне місто Миколаївка в Донецькій області тимчасово окуповане.

 

Марта Дзюба народилася у Львові, навчалася на фізичному факультеті Львівського університету, 1962-го року познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Іваном Дзюбою та переїхала до Києва.

 

Як повідомляла УМ, Чого хоче вона? Головне про фільми сьомого Київського тижня критики.