Маріупольський оркестр «Ренесанс» українську музику поєднує з творами Вівальді і Моцарта

18:30, 23.10.2023
Маріупольський оркестр «Ренесанс» українську музику поєднує з творами Вівальді і Моцарта

Керівника Маріупольської філармонії Василя Крячка радо зустрічає колега Михайло Швед у Національній філармонії України. (Фото надане НФУ)

Відзнаку «Незламні зі сходу» днями  вручили у Києві, на сцені Національної філармонії України, камерному оркестру «Ренесанс» з приазовського міста Маріуполь, яке після жорстокої облоги росія тимчасово окупувала минулого року.

 

Нагороду передали в руки легендарному Василю Крячку - керівнику Маріупольської камерної філармонії, яка була кількатижневим прихистком містянам після 24 лютого 2022 року.

 

Подія відбулася в межах проєкту «Філармонія нескорених», який стартував на цій же сцені 20 лютого минулого сезону концертом  власне «Ренесансу» під керівництвом диригента Василя Крячка. Проєкт Національної філармонії України спрямований на підтримку музикантів з окупованих, деокупованих та прифронтових українських міст. 

 

Тим часом 25 жовтня у столичному Будинку Актора відбудеться черговий концерт «Ренесансу», який через війну вимушено перемістився у Київ. У програмі  «Від бароко до сучасності» вдало поєднані твори зарубіжних і вітчизняних композиторів. Протягом двох годин слухачі поринуть у  справжню подорож крізь часи за допомогою музики: від бароко, через класицизм й до сучасних мелодій та навіть року у виконанні академічного оркестру.

 

Розпочинатиметься концерт  Маленькою симфонією для струнного оркестру Антоніо Вівальді: віртуозною, багатозвучною і чуттєвою. Також  прозвучить культова Маленька нічна серенада  Вольфганга-Амадея  Моцарта. Ще у програмі - одночастинна, Десята симфонія для струнного оркестру Мендельсона-Бартольді, якого сучасники порівнювали з Моцартом, адже цю симфонію він написав дитиною-вундеркіндом: у віці 12 років.

 

Крім Моцарта, епоху класицизму у концерті представлять мега популярні класичні твори: «Менует» Луїджі Боккеріні та «Полонез» («Прощання з Батьківщиною») польського класика Міхала Огінського, розповідають організатори. А також Третій Концерт для камерного оркестру одного з перших українських музикантів європейського рівня, композитора, співака, диригента й одного з представників «золотої доби» української музики – Дмитра Бортнянського.

 

Друга частина концерту майже повністю присвячена сучасній українській музиці, починаючи з витонченого композитора минулого століття  – Віктора Косенка. Прозвучить його «Гавот», присвячений старшій доньці, яка уособлювала ніжність, жіночність, випромінювала щастя і кохання.

 

Також звучатимуть твори  українських композиторів сьогодення: Володимира Стеценка, Мирослава Скорика та Богдани Фроляк. Саме її блискуча Фантазія на теми пісень рок-гурту «Океан Ельзи» – «Не твоя війна» фіналізує захопливий музичний екскурс в епохи і стилі.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві Ралу Поклітару представив новий балет