Італія допоможе відновити Спасо-Преображенський собор в Одесі

16:35, 02.10.2023
Італія допоможе відновити  Спасо-Преображенський собор в Одесі

Україна та Італія підписали угоду про відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору

Україна та Італія уклали угоду щодо відновлення зруйнованого російськими військами Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі. Цей крок важливий для відновлення культурної спадщини та відродження історично важливого об'єкта для міста та країни в цілому. 

 

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні перед початком виїзного засідання. Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві 2 жовтня.

 

— Сьогодні Італія підписала угоду про відновлення Одеського собору. Італія буде працювати над реконструкцією, – сказав він.

 

Міністр зазначив, що відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори. За його словами, це чіткий культурний та політичний меседж для України.

 

Таяні додав, що Італія хоче підтримати Україну та захистити міжнародне право.

 

— Звичайно, ми хочемо досягти миру, але неможливо досягти миру без справедливості. Справедливість – це свобода і незалежність України, - наголосив він. 

 

Як повідомляла УМ, у ніч проти 23 липня РФ атакувала Одеську область п’ятьма видами ракет, значну частину з яких збили українські сили ППО. Відомо про одного загиблого та понад 20 постраждалих. Серед постраждалих – четверо дітей. Російським ударом зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор, пошкоджено будівлі в історичному центрі Одеси. За інформацією влади, внаслідок атаки в Одесі пошкоджено майже 50 будинків, при чому –25 памʼяток архітектури.

 

ЮНЕСКО назвала російську атаку на Одесу «зухвалою». Керівниця установи Одрі Азуле зазначила, що напад є «ескалацією насильства проти культурної спадщини України».


У Міноборони РФ заявили, що завдали удару по об’єктах біля Одеси, де, за їхніми твердженнями, готувалися «терористичні акти проти РФ». Згодом Міноборони РФ опублікувало також окрему заяву щодо удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору, заявивши, що це робота української ППО.