Зміни в українській орфографії: «росія» тепер можна писати з маленької

10:44, 22.09.2023
Зміни в українській орфографії: «росія» тепер можна писати з маленької

Тепер росія, путін, москва офіційно пишеться з маленької літери

В Україні офіційно дозволили писати слово «росія» з маленької літери. На державному рівні прийнято рішення, що такий спосіб написання різних назв країни-агресорки не буде вважатися помилкою. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови.

 

Тепер "маленька" росія у правописі – це не лише вияв презирства до сусідньої країни-терористки, але й норма в українській мові. Таке рішення ухвалила Національна комісія зі стандартів державної мови.

 

У комісії погодилися не вважати написання "росії" з маленької за відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру. Там зазначили, що дійшли до такого висновку, зважаючи на кілька факторів:

 

·       героїчна боротьба українського народу;

·       звернення у соцмережах віцепрем'єрки Ірини Верещук;

·       згода від Інституту української мови НАН України та Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України.

 

Тепер нарешті правопис відображатиме сутність країни "за поребриком". Помилкою не буде вважатися написання з малої літери назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф".

 

У центрі скандалу опинився очільник міністерства освіти й науки Оксан Лісовий. Все через те, що 31 серпня він наказав виправити в одному із законодавчих актів словосполучення "російська федерація" на "Російська Федерація". 

 

У соцмережах міністра одразу ж почали звинувачувати у симпатії до країни-агресорки. Сам Лісовий згодом пояснив, що був вимушений вдатися до такого кроку. Правопис "Росії" з великої літери є вимогою нормопроєктування.

 

 "Без такого виправлення Мін'юст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном", – зазначив посадовець.

 

Вчитель української мови та літератури Олександр Авраменко зауважив, що написання  "росія" з маленької не порушує правила правопису, який дозволяє писати власні імена з маленькою літери, якщо їх вживають у зневажливому контексті.

 

Як повідомляла УМ, чинному законодавству суперечить проведення уроків російською мовою в українських школах і до таких випадків не можна виявляти лояльність.