ЮНЕСКО не допомогло: у центрі Одеси пошкоджено 25 пам’яток архітектури

15:42, 23.07.2023
ЮНЕСКО не допомогло: у центрі Одеси пошкоджено 25 пам’яток архітектури

Одеська культурна спадщина сильно постраждала від масованої атаки рашистів в ніч на 23 липня. (Фото з відкритих джерел)

В історичному центрі Одеси, який знаходиться під захистом ЮНЕСКО попередньо 25 пам’яток архітектури пошкоджені російськими терористами за ніч на 23 липня.

 

Як інформує УМ, про це 23 липня повідомила Одеська ОВА у Телеграм.

 

«Росіяни навмисно спрямували свої ракети на історичний центр Одеси, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО!

 

Все, що змореною працею створювалося великими архітекторами знищується зараз цинічними нелюдами», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Влада зазначила, що серед пошкоджених будівлі XIX-XX сторіччя:

 

Будинок Чижевича

Будинок Папудової

Будинок Заблудовського

Будинок Гагаріна

Будинок Януша

Будинок Жданової

Будинок Рассель дель Турко

Будинок Масса

Особняк Манук-Бея

Будинок Ковалевського

Будинок Порро

Будинок Машевського та інші.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом ЮНЕСКО засудила ракетну атаку росіян на історичний центр Одеси та найближчими днями направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

 

«Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю Російську Федерацію вжити значущих заходів для дотримання своїх зобов'язань за міжнародним правом, включаючи Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року і Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини 1972 року», - заявила генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле.

 

Зазначається, що ЮНЕСКО продовжить співпрацювати з керівниками об'єктів всесвітньої спадщини, місцевою та національною владою для визначення нагальних потреб у допомозі.

 

«Умисне руйнування культурних об'єктів може становити воєнний злочин, що визнано також Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй, постійним членом якої є Російська Федерація, у Резолюції 2347 (2017)», - наголосили в організації.

 

Нагадаємо, що росіяни вночі обстріляли Одеську область з 19 ракет різних типів, серед яких п’ять "Оніксів". Сили ППО збили 9 ракет.

 

Як повідомляла УМ, внаслідок нічного ворожого ракетного удару в Одесі зруйновано 6 будинків, дві пам’ятки архітектури, храм.

 

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) закликала РПЦ в Україні нарешті розірвати зв’язки з Москвою після російського удару по Одесі.