На оперному фестивалі в Італії відкриють виставку до 150-річчя Соломії Крушельницької

15:38, 21.07.2023
На оперному фестивалі в Італії відкриють виставку до 150-річчя Соломії Крушельницької

На виставці відвідувачам представлять творчий шлях Соломії Крушельницької (Фото: Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької)

У Італії у Торре дель Лаго на Міжнародному оперному фестивалі презентують виставку про Соломію Крушельницьку "Гранд тур: Соломія. Україна – Італія"

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив  Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Facebook.

 

Виставка "Ґранд тур: Соломія. Україна — Італія" буде представлена 28 липня. Її відкриють перед прем'єрою опери "Мадам Баттерфляй" Джакомо Пуччіні. Саме виконання Соломії Крушельницької принесло левову частку слави цьому твору італійського композитора. Пуччіні та Крушельницька приятелювали: маестро навіть назвав українську оперну співачку "найпрекраснішою та найчарівнішою Баттерфляй".

 

Модульна виставка висвітлюватиме життєвий та творчий шлях Соломії Крушельницької. Відвідувачі зможуть дізнатися про її походження й освіту, виступи на провідних сценах світу, масштабні турне та співпрацю з видатними композиторами.

 

Проєкт реалізувала команда Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові за підтримки Українського культурного фонду. Окрім цього, люди на виставці почують голос української сопрано. Зокрема, архівні записи арій з опер "Мадам Баттерфляй" Пуччіні та "Валькірія" Вагнера, яким уже понад сто років. Дизайн проєкту виконав український медіахудожник Сергій Петлюк.

 

"Виставка розроблена та присвячена 150-літньому ювілею Соломії Крушельницької і є знакова для нашого музею, - наголосив директор Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин. - Наша стратегічна місія розповідати про Крушельницьку, яка повертається у Європу та світ для того, щоб нагадати про себе і свою славу! Виставка також важлива тим, що показує приналежність української спільноти до високої європейської культури через такі постаті, як Соломія Крушельницька".

 

Соломія Крушельницька — одна з найвидатніших оперних співачок світу. Визнання на артистку чекало після виконання ролі Ельзи у вагнерівській опері "Лоенгрін" у Кракові 1895 року. За свою кар'єру Крушельницька виступала по всьому світу: в Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Аргентині, Польщі.

 

Як повідомляла "УМ", у віденському Музеї народного мистецтва стартував показ української виставки “BeLive: believe, be live”, на якій 18 митців представлені свої роботи на тему віри та війни.