Поетка і режисерка Ірина Цілик стала амбасадоркою Українського ветеранського фонду

10:37, 21.07.2023
Поетка і режисерка Ірина Цілик стала амбасадоркою Українського ветеранського фонду

Ірина Цілик: Якщо я зможу бути хоч чимось корисною для людей, які захищають мене від агресії Росії, це мій спосіб хоч трішки подякувати їм (Фото: Фейсбук Iryna Tsilyk)

Амбасадоркою Українського ветеранського фонду (УВФ) стала поетка і кінорежисерка, дружина ветерана війни Ірина Цілик.
 

Як інформує УМ, про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

 

«Як дружина ветерана війни, як подруга та знайома багатьох ветеранів і ветеранок, я знаю, що існує чимало різних форм підтримки цих людей. Намагаюся використовувати ті варіанти, які мені доступні, а також планую у власний спосіб (літературою, кіно, постами у фейсбуці навіть) ще більше підсвічувати проблеми, потреби, можливі радості знайомих і дуже багатьох незнайомих мені людей, які захищали й захищають нас усіх», — написала поетка.

 

За її словами, «важливо наводити різкість на корисну для них та їхніх родин інформацію, будувати певні містки між тими, хто їх потребує».

 

У коментарі «Читомо» Ірина Цілик розповіла, що причинами рішення стати амбасадоркою УВФ є те, що вже довгий час її оточують люди, які або самі воюють, або чекають на своїх рідних з війни. Це і чоловік Ірини Артем Чех, письменник, ветеран, чинний військослужбовець, і знайомі й друзі військові, і кілька подруг-членкинь жіночого ветеранського руху.

 

Загалом, за її словами, якщо говорити про українських ветеранів, членів їхніх родин та родин полеглих захисників, цифра вже сягає кількох мільйонів людей.

 

«Усі вони, а ще сотні тисяч інших людей, яких я не знаю особисто, повертаючись з фронту й намагаючись адаптуватися до мирного життя, потребують підтримки й допомоги», —  наголошує Цілик.

 

 

Український ветеранський фонд — державна установа у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України, платформа розвитку ветеранських можливостей та перший в Україні фонд, який за кошти державного бюджету, співфінансування українських і міжнародних партнерів, сприяє бізнесу і стартапам ветеранів, їхніх родин, сімей загиблих захисників і захисниць, підтримує проєкти громадських організацій, які працюють з ветеранами.

 

Окрім Ірини Цілик, амбасадорами УВФ є фронтмен гурту «Без обмежень» Сергій Танчинець, американський ветеран Роберт Мюрет і співзасновник та CEO компанії Uklon Дмитро Дубровський.

 

 

Ірина Цілик — українська кінорежисерка, письменниця. Є авторкою кількох збірок поезії, прози і дитячих видань, кіносценаріїв та ігрового фільму «Я і Фелікс». Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка та американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин». Членкиня Європейської кіноакадемії та Українського ПЕН. Одружена з українським письменником та військовослужбовцем Артемом Чехом.

 

Додамо, що декілька років тому було знято й презентовано «Невидимий батальйон»: перший український документальний фільм про жінок на війні, знятий жінками. Працювали над фільмом три режисерки: Аліна Горлова, Світлана Ліщинська та Ірина Цілик. Героїні їх фільму — жінки-воїни: Оксана Якубова, Андріана Сусак, Олена Білозерська, Юлія Матвієнко.

 

Як повідомляла УМ, Українська режисерка й поетеса Ірина Цілик здобула нагороду на міжнародному кінофестивалі «Санденс».