Перший в Україні ЛГБТ-кінофестиваль може завершитися підпалом столичних кінотеатрів

10:47, 23.06.2023
Перший в Україні ЛГБТ-кінофестиваль може завершитися підпалом столичних кінотеатрів

Київським кінотеатрам погрожують підпалом через проведення першого в Україні ЛГБТ-кінофестивалю. (Фото з відкритих джерел)

Отримують погрози через проведення першого в Україні ЛГБТ+ кінофестивалю SUNNY BUNNY –  повідомили столичні кінотеатри «Жовтень» та KINO42. Вони попросили поліцію забезпечити порядок під час заходів.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві «Жовтня» в Інстаграмі.

 

У кінотеатрі стверджують, що в соціальних мережах ширяться заклики вчинити напад та навіть спалити кінотеатри через таку програмну політику.

 

«Наші кінотеатри — одні з останніх фестивальних майданчиків, що залишилися у Києві ... Основними напрямками нашої діяльності є підтримка національного, незалежного кіно, проведення фестивалів та спеціальних культурних подій», — заявили в «Жовтні».

 

Там нагадали про пожежу, яка сталася внаслідок підпалу кінотеатру «Жовтень» за схожих обставин 29 жовтня 2014 року.

 

«Тоді, на щастя, обійшлося без людських жертв, але будівля була сильно пошкоджена. Лише завдяки величезним витратам з міського бюджету, доброчинцям та згуртованості київської громади, зокрема ЛГБТК+ спільноти, кінотеатр вдалося відбудувати», — зазначається в повідомленні.

 

Кінотеатри направили звернення до столичної поліції з проханням забезпечити громадський порядок на фестивальних локаціях, винайняли додаткову охорону та обіцяють зробити все можливе, щоб гарантувати безпеку відвідувачам та учасникам фестивалю. А також — щоб зловмисники понесли максимальне покарання в разі нападу.

 

«Закликаємо правоохоронні органи не допустити нападів на кінотеатри, а дружні організації та медіа стежити за ситуацією!» — написав «Жовтень».

 

Там також відзначили, що кінофестиваль SUNNY BUNNY відбувається за підтримки низки посольств дружніх до України країн. Скасування, а тим більше насильницький зрив такої події «може згубно вплинути на міжнародний імідж України та ставлення до українців у країнах», які допомагають зброєю, грошима та прийомом біженців.

 

«Ми вважаємо, що українське суспільство не може дозволити невеликій групі агресивно налаштованих людей нищити культурну інфраструктуру столиці, загрожувати життю та здоровʼю співгромадян та міжнародному іміджу країни через розбіжність у поглядах», — резюмується в повідомленні.

 

SUNNY BUNNY (або «Сонячний зайчик») — ЛГБТ+ програма Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», що існує з 2001 року й відстоює цінності прав людини, порозуміння й різноманіття. «Молодість» став другим після Берлінале з-поміж великих міжнародних кінофестивалів, що ввів спеціальну нагороду для кіно ЛГБТ+ тематики й виділив його в окрему програму.

 

Через понад 20 років SUNNY BUNNY розширився й відтепер стане окремим масштабним кінофестивалем ЛГБТ+ тематики та першим в Україні такого роду.

 

Фестиваль відбуватиметься в Києві 22-28 червня 2023 року. Основними локаціями стануть кінотеатр «Жовтень» і KINO42.

 

Як повідомляла УМ, Sheffield DocFest 2023: фільми про війну в Україні отримали нагороди кінофестивалю.