Херсонський художній музей виявив викрадені окупантами картини у кримських музеях

14:34, 14.06.2023
Херсонський художній музей виявив викрадені окупантами картини у кримських музеях

Картини вдалося по фото, зробленими окупантами

Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка ідентифікував три експонати зі своєї колекції, які були вкрадені і вивезені російськими окупантами до тимчасово окупованого Криму.

 

Як інформує Україна молода, про це музейники повідомили у своєму Facebook.

 

Ці експонати вони ідентифікували за допомогою фото із сімферопольського Центрального музею Тавриди. Вони були зроблені 1 квітня 2023 року під час підписання так званого "договору" про зберігання там викрадених творів мистецтва.

 

«Знов звертаємось до світлини з Сімферополя, на яку потрапив список викрадених робіт. ... За списком вирахували ще кілька робіт, які зараз стовідсотково незаконно перебувають в окупованому Криму», – повідомили в музеї.

 

Цього разу вдалося впізнали такі твори з колекції Херсонського художнього музею: картину херсонського живописця та графіка Івана Гопкала "Парк" (1959), роботу "Париж. Бульвар Мадлен" (1967) українського живописця, одного з учнів Олексія Шовкуненка, Михайла Чепика та графічну роботу "Човни" (1979) ще одного учня Олексія Шовкуненка, Юрія Баликова.

 

«На цьому музейний квест не завершується. Далі буде», – додали херсонські музейники.

 

Два тижні тому Херсонський художній музей ідентифікував дві вкрадені російськими окупантами картини: картину латвійського художника Карліса Добрайса "Реставратори" (1962), подаровану автором музею в Херсоні в 2017 році, і картину українського митця Леоніда Лабенка "В Горках" (1969).

 

 


Російські солдати розграбували Херсонський музей на початку листопада минулого року. Окупанти вивозили речі з колекції фурами в супроводі озброєних людей у цивільному впродовж чотирьох днів. Керувала "евакуацією" призначена окупантами "директорка" Наталя Десятова.

 

Згодом картини з Херсонського музею "засвітились" у Художньому музеї Сімферополя, їх впізнала директора Херсонського музею  Аліна Доценко. А після відступу з Херсона росіяни ще й обстріляли.  
 

Як повідомляла УМ, російські окупанти, ймовірно в очікуванні контрнаступу ЗСУ, почали вивозити майно із історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова» у тимчасово окупованому райцентрі Василівка у Запорізькій області.