Києво-Печерська епопея: московський патріархат не підписав документи про передачу майна лаври

12:08, 13.06.2023
Києво-Печерська епопея: московський патріархат не підписав документи про передачу майна лаври

Московські попи здаватися не хочуть. (Фото: Телеграм Tkachenko.UA)

У встановлений термін Українська православна церква (Московського патріархату) не підписала акти приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври.

 

Як інформує УМ, про це 13 червня повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграм.

 

"Термін завершився і УПЦ досі цього не зробила. Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи", – написав міністр у своєму Telegram.

 

І додав, що за законом церква мала підписати акт протягом трьох робочих днів із дня отримання.

 

Також Ткаченко повідомив, що на початку липня Національний заповідник Києво-Печерська лавра чекає на рішення Господарського суду Києва про зобов'язання УПЦ (МП) усунути перешкоди в користуванні держмайном.

 

"Звіт Комісії МКІП з приймання-передачі майна та вимоги заповідника будуть доказами численних порушень, допущених УПЦ, а також вчинення представниками УПЦ перешкод у користуванні майном заповідника у судовому засіданні", – підкреслив міністр.

 

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила свою роботу в Національному заповіднику Києво-Печерська лавра 5 червня. Вона виявила порушення з боку УПЦ МП та підписала із заповідником акт приймання-передачі державного майна.

 

Тоді ж заповідник направив чоловічому монастирю УПЦ МП вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю.

 

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені були покинути монастир і всі будівлі.

 

Але представники УПЦ МП відмовилися це робити. 29 березня до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. У ньому вимагали визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

 

14 квітня новим в.о. генерального директора Національного заповідника Києво-Печерська лавра призначили ексочільника Національного заповідника Хортиця Максима Остапенка.

 

На початку травня МКІП повідомляв, що комісія вже передала у користування заповідника Києво-Печерська лавра 16 корпусів – це третина майна, яким там користувалася УПЦ МП.

 

Як повідомляла УМ, Києво-Печерська епопея: московським ченцям дали три дні на звільнення 79 об’єктів лаври.