Директор музею Майдану Ігор Пошивайло нагороджений премією EMYA
Гендиректор Національного музею Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності Ігор Пошивайло став одним з лауреатів премії «Європейський музей року» (EMYA) за 2024 рік. >>
Американська українська акторка Іванна Сахно: борщ - це частина української культури
У Нью-Йорку топ-тема – український борщ.
Легендарний український ресторан “Веселка” на Мангеттені існує вже 67-м років.
З початку створення до сьогодні власники закладу не перестають підтримувати Батьківщину усіма способами, – як фінансово, так і інформаційно.
От і нещодавно у “Веселці” відбувся вечір високої української кухні. На ньому побували відомі американські шеф-кухарі, міжнародні дипломати й навіть голлівудські зірки.
Як повідомляє УМ, про це йдеться у сюжеті телеканалу «Прямий».
Американська акторка українського походження Іванна Сахно, відома ролями у таких фільмах, як "Тихоокеанський рубіж: Повстання” та “Шпигун, який мене кинув”, зізнається, що український ресторан “Веселка” вже давно став для неї другим домом.
А боротьба за визнання борщу культурною спадщиною України на рівні UNESCO – принциповим питанням.
“Те що вони зараз роблять, – це дуже важливо, тому що борщ, є невід’ємною частиною нашої культури і я зі своєї сторони, зроблю все можливе для визнання цього символу України у світі», - зазначила Іванна.
На вечерю високої кухні від Євгена Клопотенка та Дмитра Марценюка завітали й інші актори та режисери.
Також тут побувала і канадійська винахідниця Енн Макосінскі.
Вона у свої 23-рироки вже потрапила до списку Forbes.
“Це найкращий борщ, який я коли-небудь куштувала. Я маю прийти сюди завтра, і просити, щоб вони якось повторили цей рецепт. Я наполовину полячка, тож я їла багато борщу у своєму житті, але це, щось особливе”, – поділилась враженнями Енн Макосінскі.
Але, якщо кіноіндустрія завдяки нашим акторкам вже більш-менш знайома з українською гастрономічною культурою, то, як повідомляється у відеосюжеті «Прямого», для багатьох відомих американських шеф-кухарів навіть існування борщу, стало відкриттям.
У цьому зізнався шеф-кухар перуанського ресторану “Mission Ceviche” Луїс Чавес:
“Це було просто чудово. Я ніколи не думав, що можна зробити суп із буряку, настільки смачним. Я нічого не знав про борщ, до сьогодні. Я знаю, що українська кухня часто використовує буряк і це важливий продукт у вашій кулінарії, але я ніколи раніше не чув про цей суп. І не куштував. Це був мій перший раз”.
І,як розповідають організатори, Нью-Йорк – це лише старт.
Боротьба за визнання нашого борщу на рівні UNESCO – триває.
Шеф-кухар ресторану «Веселка» Діма Марценюк резюмував:
“Сьогодні був великий старт. Ми покажемо і Америці і всьому світу, що таке справжня українська кухня. Що це дійсно смачно, корисно та достойно!”.
Гендиректор Національного музею Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності Ігор Пошивайло став одним з лауреатів премії «Європейський музей року» (EMYA) за 2024 рік. >>
Усе це є частиною нашої української культури – тієї культури, яку ворог так ретельно нині намагається знищити, понівечити, сплюндрувати. >>
У Києві у вівторок, 30 квітня, стартував Фестиваль української писанки. На ньому було зафіксовано світовий рекорд із наймасовішого розпису майстрами з різних регіонів України. >>
МУР — це молодий музичний проєкт, що в своїх треках висвітлює одну з найболючіших трагедій українського народу XX століття — «Розстріляне відродження». >>
Композитори Ілля Разумейко та Роман Григорів, які створюють разом сучасні опери, а за одну з них навіть отримали Шевченківську премію, — 10 травня у Києві представлять свій новий твір Gaia-24. >>
Міжнародний літературний конкурс «Коронація слова» оголосив переможців відзнаки «Золоті письменники України» під час фестивалю «Книжкова країна». >>