Соціальний марафон «Історія в колядках»: як за допомогою колядок дізнатися більше про історію України (відео)

11:31, 08.01.2018
Соціальний марафон «Історія в колядках»: як за допомогою колядок дізнатися більше про історію України (відео)

Національний музей історії України запрошує усіх, хто знає чи бажає вивчити стародавні колядки - до участі у соціальному марафоні «Історія в колядках». Марафон триватиме до 21 січня. У ньому можуть взяти всі бажаючі, вік і музичний талант не обмежені.

 

Семирічна Марія Музиченко у вишитій сорочці і червоній стрічці зайшла в один із залів Національного музею історії України, де серед експонатів побачила сідло коня, давні мечі, стріли, обладунки воїнів. «О, та це ж як з нашої колядки!», – каже дівчинка мамі і вирішує, що саме біля цієї музейної вітрини співатиме колядку «То не тумани з моря». Перед тим, як заколядувати, Марія на відео розповідає, що цю колядку записала її мама Ярослава Музиченко від прабабусі Сані, яка народилася 1910 року в селі Літки на Київщині.

 

Дівчинка заздалегідь готувалася до участі в соціальному марафоні «Історія в колядках», який ініціював Національний музей історії України.

 

«Ми з мамою тренувалися перед тим, як нас хтось зніматиме на смартфон. Я відразу зрозуміла, що це має вийти цікаво. Колядку, яку я вивчила, співають хлопцям. У ній йдеться про те, що панич Андрійко (можна вставляти будь-яке чоловіче ім’я) хотів продати коня. А той кінь йому каже, що він же вивіз його з трьох побоїв – з Туреччини, Татарщини і Німеччини. Після цього діалогу панич Андрійко передумує продавати коня. На мою думку, це історія про справжню дружбу, про те що вірного товариша не продають. Тому я хочу заспівати її на Різдво своєму другу Артему. Він справжній козак!” – ділиться планами Марія.

 

 

Для того, щоб взяти участь у соціальному марафоні, достатньо записати старосвітську, дохристиянську колядку на смартфон чи планшет, сказати, в якому регіоні її почули, які стародавні слова зустріли в тексті і що вони означають, завантажити відео на YouTube або у «Фейсбук» і переслати на адресу [email protected]. Усі відео будуть представлені в «Фейсбуку» з хештегом #нміу_коляда і на сторінці події.

 

У музею додають, що для участі у марафоні можна записати колядку у краєзнавчих музеях свого міста чи містечка на тлі експонатів із руської чи козацької доби. Або ж удома біля рушника чи ще якогось старовинного “артефакту”, притаманного певному регіону. Добре було б, якби учасники марафону одягнулися святково, в народний одяг.

 

«Старосвітські колядки дуже швидко забуваються. Ідея соціального марафону – оживити давні колядки, в яких описано багато історичних явищ, а саме: згадуються кораблі козаків, руських воїнів, тереми, храми з трьома верхами, вінки з пір’я, перстені, зброя, знаряддя праці, лицарський одяг тощо. Ми хочемо зібрати у фейсбучному “коридорі” якомога більше таких колядок, щоб показати, яке багатство маємо, що колядки – це не тільки кільканадцять пісень літературного походження, записані у церковних книгах, але й своєрідне історичне джерело», – розповіла куратор соціального марафону «Історія в колядках», співробітниця НМІУ Ярослава Музиченко.

 

Вона пояснює, що для участі у марафоні можна і не бути віртуозом, професійним співаком. Варто тільки захотіти колядувати – самому, з родиною, друзями, однокласниками, однокурсниками, гуртом. «Колядку неможливо не заспівати. Вона створена для того, щоб приносити радість і співати гуртом”, – додала Ярослава Музиченко.

 

В

 

Зважаючи на те, що на сьогодні більшість людей не знають стародавніх колядок, вона пропонує знаходити тексти і ноти в інтернеті, по бібліотеках, музеях, вивчати забуті обрядові пісні та оживляти історію.

 

Наразі у «Фейсбуку» за хештегом #нміу_коляда можна подивитися відео одних із перших учасників соціального марафон – школярів із Ходосіївки Київської області, які об’єдналися в гурт «Ясно-красно», де їх навчає фольклористка-педагог Олена Видрич. Для участі у соціальному марафоні від НМІУ вони вивчили колядку «Ой там на горі», від краєзнавця, голови Ходосіївського осередку товариства «Просвіта» Миколи Моторного. На відео школярі провели віртуальну екскурсію історичними місцями Ходосіївки, багатої на археологічні знахідки та важливі події. Це і криниця св Феодосія, і Зміїв вал, і кількасотлітній дуб. Дізналися історію Михайлівського Золотоверхого монастиря, пов'язаного з їх селом, та про який, на думку краєзнавця, йдеться в колядці. Також використали колекцію українських старожитностей Віктора Ющенка.

 

 

Також відео для соціального марафону «Історія в колядках» від НМІУ надіслали школярі з лемківського села Зарічево на Закарпатті. Особливо активними виявилися читачі Броварської бібліотеки, що на Київщині.

 

«Для обласних, районних та шкільних музеїв України та бібліотек участь у соціальному марафоні –  це можливість і себе представити для всієї країни, і залучити відвідувачів через цікаві пошукові проекти», – переконана кураторка проекту.

 

Тож до 21 січня є можливість долучитися до створення цієї скарбнички нації і заспівати стародавню колядку рідного краю на всю Україну.