Комітет Європарламенту підтримав продовження дії безмитної торгівлі для України

13:31, 07.03.2024
Комітет Європарламенту підтримав продовження дії безмитної торгівлі для України

Євродепутати під час голосування. (facebook.com/taras.kachka)

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі схвалив продовження заходів щодо лібералізації торгівлі (без мит) для підтримки України ще на один рік.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті Європарламенту в четвер.

 

Зокрема, на голосуванні стояла пропозиція продовжити тимчасове призупинення імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до Євросоюзу ще на рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.

 

"За" цю пропозицію висловилися 26 депутатів, "проти" - 10, ще 1 утримався.

 

Передбачається, що Європарламент проголосує за позицію першого читання на пленарному засіданні наступного тижня. Якщо парламент ухвалить свою позицію в першому читанні, Рада ЄС офіційно затвердить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу.

 

Зауважимо, що раніше Єврокомісія запропонувала скасувати імпортні мита і квоти на українську сільськогосподарську продукцію ще на рік, до червня 2025 року. Спочатку їх призупинили 2022 року після вторгнення росії, яке завдало шкоди поставкам через Чорне море.

 

Водночас, заступник міністра економіки України Тарас Качка, який перебуває у Брюсселі, пояснив у соцмережах, що сьогоднішнє процедурне голосування запускає політичне схвалення цього рішення, яке має відбутися вже без обговорень".

 

Він додав, що ще тиждень тому до пропозиції Єврокомісії було подано понад 100 правок в аграрному і торговому комітеті.

 

"Майже всі вони пропонували звузити доступ до ринку ЄС української продукції. Причина - вимоги фермерів і прийдешні вибори до Європарламенту", - написав пан Качка.

 

На його думку, дане рішення означає, що «нормальна європейська політика бере верх над передвиборчою гонкою за медійно привабливими рішеннями».

 

Як повідомляла «УМ», Єврокомісія планує не пізніше 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес у реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу.