Франція і Україна підписали безпекову угоду на 3 млрд євро

00:39, 17.02.2024
Франція і Україна підписали безпекову угоду на 3 млрд євро

Зеленський і Макрон у Парижі підписали угоду. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки у Парижі.

 

Дана угода є продовженням Вільнюської декларації «Групи семи», погодженої в липні 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, нюанси угоди пояснив глава держави після зустрічі з Макроном, передає Офіс президента в ніч на суботу.

 

«Україна та Франція вміють разом додавати сили і нашому захисту, і нашим народам, і всій нашій Європі. Ми підготували й підписали амбітну безпекову угоду. Не про всі її деталі можемо сьогодні відкрито говорити. Але це те, що справді стверджує: у цієї війни, яку путін розв’язав проти України та всієї Європи, точно немає майбутнього. Майбутнє є в наших народів, у нашої спільної безпеки, у справедливого миру, на який усі у Європі заслуговують», – сказав Зеленський.

 

 

За його словами, угода передбачає виділення на оборону 3 млрд євро вже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

 

Президент зазначив, що кожна така двостороння угода посилює Україну, наших воїнів і наш народ. А кожна країна, з якою Україна підписала двосторонні документи – Велика Британія, Німеччина та Франція, – є реальними лідерами безпеки у світі та лідерами в захисті України.

 

 

«Для нас важливо, щоб народи наших країн це бачили. І дуже важливо, щоб бачила агресивна, ворожа росія, що Україна не наодинці і що справді потужні країни світу, з потужною економікою та з реальними цінностями, не залишають Україну, яка дуже бореться за нашу свободу й за цінності цих країн», – наголосив Зеленський.

 

Під час зустрічі лідери двох держав обговорили ситуацію на полі бою в Україні, потреби українського війська, перспективи та можливості.

 

 

«Ми регулярно й дуже змістовно обмінюємося поглядами на перебіг війни. І я вдячний Франції та пану Президенту за всю ту надзвичайно влучну й сильну військову допомогу, яку ми отримуємо. Сьогодні – ще один оборонний пакет. Саме такий, який потрібен. Снаряди для артилерії, гармати – ефективні системи «Цезар», додаткове посилення ППО. Це абсолютно гідна відповідь на спроби путіна збільшити тиск на наші позиції, скориставшись проблемами в постачанні від деяких партнерів. Франція справді допомагає. Дякую», – сказав глава держави.

 

Він також наголосив, що президент рф нині став одним із найкривавіших диктаторів у європейській історії, і закликав усіх лідерів у світі, які цінують життя, працювати разом заради встановлення справедливості.

 

Президент Франції Еммануель Макрон зі свого боку зауважив, що французька допомога має посилити оборонну спроможність України. За його словами, двостороння Угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО.

 

 

«Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору. Ми готові посилити нашу оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони», – сказав він.

 

Крім того, пан Макрон підтримав ідею стосовно випуску єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.

 

«Наша підтримка не лише довгострокова. Вона також має колективний вимір, оскільки Велика Британія вже підписала, також Німеччина. Саме цим шляхом ідуть всі країни G7 і потім 25 інших країн», – додав президент Франції.

 

Емманюель Макрон додав, що не відмовився від намірів приїхати в Україну й зробить це найближчим часом - до середини березня.

 

Як повідомляла «УМ», перед візитом до Парижа Зеленський відвідав Берлін де підписав безпекову угоду з канцлером ФРН Шольцем.

 

Також президент України заявив, що під час візитів до європейських країн постійно перебуває в контакті з військовим керівництвом і детально поінформований про поточну ситуацію в Авдіївці.