Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту щодо фінансування для України і Ізраїлю

11:16, 10.02.2024
Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту щодо фінансування для України і Ізраїлю

Після олосування у Сенаті можна й кави попити. (Фото: The Hill)

Сенат США проголосував за ініціативу розпочати дебати щодо розгляду законопроєкту, який передбачає пакет фінансування для України, Ізраїлю та інших пріоритетних питань нацбезпеки на суму $95,3 мільярда.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Hill у суботу.

 

Зазначається, що голоси розподілилися так: 64 сенатори "за" та 19 "проти" переходу до роботи над законопроєктом. Зокрема, 14 республіканців та 2 незалежних сенаторів приєдналися до демократів, щоб офіційно почати обговорення закону.

 

Тепер законопроєкт буде ближчим до проходження верхньої палати.

 

Сенатори голосували після переговорів, які тривали впродовж попереднього дня.

 

Законопроєкт не містить положень для зупинки потоку мігрантів через південний кордон США.

 

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер вилучив із законопроєкту положення про безпеку кордону США після того, як усі сенатори-республіканці, крім чотирьох, проголосували за його блокування.

 

У законопроєкті прописані 60 мільярдів доларів для України, 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі та в Україні та 4,8 мільярда доларів на підтримку союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

 

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл (Кентуккі) закликав своїх колег просувати законопроєкт, нагадавши колегам, що вони несуть "обов’язок" "забезпечувати спільну оборону та озброїти наступного головнокомандувача інструментами для використання американської сили".

 

Він зазначив, що республіканці в Сенаті змінили запит президента Байдена на фінансування, зазначивши, що законодавство вимагатиме від адміністрації визначити конкретні цілі, вимоги та показники допомоги Україні.

 

Він також зазначив, що пакет Сенату передбачає на оборонні потреби США на 9 мільярдів доларів більше, ніж просив Байден, і відкидає 4 мільярди доларів від того, що Білий дім хотів надати Києву в якості прямої бюджетної підтримки.

 

Як повідомляла "УМ", у законопроєкті Сенату США прописано, що пряма бюджетна підтримка України не може бути використаною на відшкодування пенсій.