Зеленський узаконив криміналізацію контрабанди

18:29, 28.12.2023
Зеленський узаконив криміналізацію контрабанди

Побороти контрабанду в Україні намагалися за всіх президентів. (facebook.com/UkraineCustoms)

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5420, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за контрабанду, а також накладення штрафів та позбавлення волі залежно від вартості контрабандних товарів.

 

Передбачається, що окремі положення закону набудуть чинності в липні 2024 року. Закон є частиною вимог для отримання макрофінансової допомоги від Євросоюзу.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать дані в картці документа на сайті парламенту.

 

Рада ухвалила законопроєкт 9 грудня. Кримінальна відповідальність за контрабанду підакцизних товарів набуде чинності з 1 січня 2024 року, контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року.

 

Законом запроваджуються пороги, з яких настає кримінальна відповідальність:

 

за статтею 2013 ("Контрабанда товарів") – вчинена у значному розмірі – якщо загальна вартість предметів контрабанди перевищує 6,71 млн грн і більше, у великому розмірі – 26,84 млн грн і більше;

за статтею 2014 ("Контрабанда підакцизних товарів") – вчинена у значному розмірі – якщо загальна вартість предметів контрабанди (крім електричної енергії) перевищує 1 млн грн і більше, у великому розмірі – 2 млн грн і більше.

 

З 1 липня 2024 року запроваджено кримінальну відповідальність за товарну контрабанду вартістю: від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 000 грн; понад 15,14 млн грн – відповідальність від штрафу в 850 000 грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.

 

Для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 000 грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн – від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

 

Ухвалення законопроєкту є вимогою отримання макрофінансової допомоги від Євросоюзу на 1,5 млрд євро у 2023 році.

 

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що в останню мить перед голосуванням у парламенті вдалося внести правки, на яких наполягав бізнес:

 

пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в п'ять разів;

пороги для підакцизних товарів – підняти удвічі;

набуття чинності щодо товарної контрабанди відкладається до середини 2024 року (це дедлайн по МВФ по перезавантаженню Бюро економічної безпеки);

враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину;

суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за "контрабандними" статтями за подання документів із неправдивими відомостями. У зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання. 

 

Як повідомляла "УМ", влада намагається посилити кримінальну відповідальність за контрабанду ще з 2021 року.