$300 млн для України: Конгрес США схвалив рекордний оборонний бюджет

19:21, 14.12.2023
$300 млн для України: Конгрес США схвалив рекордний оборонний бюджет

За оборонний бюджет США проголосували 310 членів нижньої палати Конгресу, проти були 118. (twitter.com/congressdotgov)

Палата представників у Конгресі США більшістю голосів схвалила погоджений Акт про асигнування на національну оборону під час засідання у четвер.

 

Акт передбачає рекордні 886 мільярдів видатків на ці потреби у 2024-му фіскальному році.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Hill.

 

Зокрема, за оборонний бюджет США проголосували 310 членів нижньої палати Конгресу, проти були 118.

 

Відтак, Палата представників ухвалила закон більшістю у дві третини голосів.

 

Остаточна версія Акту про асигнування на національну оборону, узгоджена палатами Конгресу, не містить низки поправок, ухвалених республіканцями в Палаті представників проти, як вони кажуть, "лівацтва" в Пентагоні.

 

Серед іншого, фінальна версія документа не містить обмежень на політику Пентагону стосовно абортів і заборони Пентагону фінансувати лікування працівників і військових, які стосуються гендерної дисфорії.

 

Водночас там залишилось положення про продовження суперечливої програми стеження за іноземцями з боку Федерального бюро розслідувань до початку 2025 року.

 

Що стосується України, то законопроєкт продовжує дію Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні, санкціонуючи в її межах виділення 300 мільйонів доларів на 2024 і 2025 фінансовий роки (тобто до вересня 2025-го).

 

Після схвалення в Сенаті даний закон буде направлено президенту Джо Байден, який, як очікується, підпише його.

 

Зауважимо, що кошти для підтримки України, закладені в оборонний бюджет США, – окремі від проєкту про додаткове фінансування на 111 млрд доларів, який застряг у Конгресі.

 

Як повідомляла «УМ», днями президент Зеленський відвідав США і намагався переконати представників обох палат Конгресу не зволікати додатковим фінансуванням України. Але у Конгресі його так і не почули.